»

»

Csepeli Közpark

Csepeli Közpark

A Csepel-sziget északi részén létesülő rekreációs közpark egyrészt a városlakók számára biztosítja az aktív pihenés és egyszerű kikapcsolódás sokrétű lehetőségét, másrészt javítja a városi mikroklímát, és bővíti az ökológiai sokszínűséget.

A tervezett közpark egy évtizedek óta alulhasznosított, hatalmas, 36 hektáros területen jön létre. Ez által a jelenleg rendezetlen állapotú, özönfajokkal spontán települt ipari területek válhatnak Budapest legújabb városi közparkjává. A kormány döntése alapján előkészítő építtetői feladatok ellátása, a beruházás előkészítése, illetve a létesítmények megvalósításához szükséges engedélyes valamint kiviteli tervek elkészítése a Budapest Fejlesztési Központ feladata.

Mi a vizes élőhely feladata?

A park szíve több feladatot is ellát: az északi-déli irányban kanyargó vizes élőhelyek (wetland) funkciója az, hogy a környező területen keletkező csapadékvizet helyben tartsa, azt csak a természetes szűrőrétegen átengedve, megtisztulva eressze a Ráckevei (Soroksári)-Dunába. Továbbá természetes vizes élőhelyet biztosít számos növény- és állatfajnak. Emellett fontos szerepet játszik a városi mikroklíma javításában azáltal, hogy a megfelelő pára hozzájárul a hősziget csökkentéséhez.

A Soroksári-Duna parti sávjában is több, jellegében eltérő parkelem kap helyet. A cél a meglévő fás területek kibővítése és megújítása. A Nagyvásárteleppel szemben elterülő nagy pázsit és a nagy szabad terek vonzóvá teszik a természetben töltött szabadidőt, a park pavilonjai megfelelő teret biztosítanak különféle rendezvények, a vendéglátás és egyéb szolgáltatások számára.

Milyen területek lesznek a parkban?

A városi kertek hozzájárulnak a projekt társadalmi fenntarthatóságához, elő kívánják mozdítani az emberek közötti kapcsolatokat és az új közösségek kialakulását. A Galvani tengely Soroksári-Duna felett átívelő hídja úgy épül, hogy a csepeli parton az útpálya további 180 méteren a park felett pilléreken állva halad abból a célból, hogy a Galvani tengelytől délre eső parkterület intenzíven kapcsolódhasson az északi részhez, a zöldfelület ne szakadjon meg. Az útpálya áttörten, felsliccelve készül, hogy az alatta levő felületeke besüssön a nap, eljusson a fény.

A csepeli közpark szervesen kiegészíti a Pest belső városrészét keletről övező zöldterületekből álló gyűrűt. A közeli városrészek, de egész Budapest lakói előtt új lehetőségek nyílnak a kikapcsolódásra, a szabadidő eltöltésére zöld környezetben. Budapesten évtizedek óta nem létesült hasonló méretű új városi park, ezért a csepeli városi park mérföldkő lehet a fővárosi városfejlesztés történetében.

A tervezett zöldfelület méretéből és elhelyezkedéséből adódóan több – karakterében eltérő – részből áll. Lesznek itt játszóterek, kutyafuttatók is. A park sport céljára kijelölt sávja a beépített városi folyosótól keletre terül el, ez különféle sportolási lehetőségeket (görpark és flatland, mászó- és boulder fal, parkour, multifunkciós sportpályák, kültéri fitnesz, futókör) kínálva látogatókat vonz majd mind a sporteseményekre, mind a szabadidős sportra az év egésze során.

Térkép

Látványtervek

Kulcsszámok

36 ha

új parkterület

2,3 Ha

vizes élőhely kialakítása parkon belül

100 000 fő

közvetlenül érintett emberek száma

Főbb adatok

Típus

zöldfejlesztés

zöldfejlesztés

Elhelyezkedés

Budapest XXI. kerület

Budapest XXI. kerület

Terület

36 hektár

36 hektár

Fontosabb dátumok

  • 2021: előkészítés
  • 2021: közbeszerzés kihírdetése
  • 2021-2023: tervezés
  • 2022. február: az s73 Tájépítész Tervezőiroda elkészítette a park koncepcióterveit

Finanszírozás

  • hazai forrás

Hírek

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás