A Csepeli közpark fejlesztésével egy új, sűrűn látogatott park jönne létre Budapesten

A lakosság 2022. február 3. és február 28. között mondhatta el véleményét a Csepeli közparkról a Budapest Fejlesztési Központ által indított online kérdőíven. A park tervezett funkcióiról és a koncepciótervről szóló kérdőívre összesen 598 válasz érkezett, aminek több mint a fele csepeliektől származik. Köszönjük mindenkinek, aki élt a lehetőséggel, és elmondta a véleményét, hozzájárulva ezzel a tervezési folyamat sikerességéhez.

A kitöltők túlnyomó többsége hasznosnak tartja a Duna-parton elterülő „galériaerdő” megtartását és bemutatását természetközeli állapotban (83%), valamint azt, hogy nyílt, nagy zöldfelületeket hozzunk létre a park területén (80%). A válaszadók többsége a kutyák által póráz nélkül, szabadon használható terület szükségességében is egyetért.

A parklátogatók örömmel támogatják az új funkciókat

A kitöltők kicsit több mint kétharmada (69%) igényelne strandot a parkhoz kapcsolódva, többségük lehetőleg olyat, ami kisebb méreténél fogva nem jár jelentős környezeti beavatkozással (47%). A közparkban elhelyezendő vendéglátó lehetőségekről érdeklődve a legnépszerűbb válasznak a streetfood egységek létesítése bizonyult (71%).

A válaszadók négyötöde (80%) szívesen látna görkorcsolyázásra/gördeszkázásra alkalmas parkot, igaz, valamivel több mint fele inkább egy kisebb területűt tartana célszerűnek. A kitöltők hasonló arányban (82%) látnának szívesen egy mászófalat is a közparkban, akár nagyobb méretűt is. A legnépszerűbb bérelhető sporteszköz a csónak. Emellett kerékpárt, egyéb vízisportra alkalmas eszközöket (kajakot, kenut, SUP-ot) és labdajáték-felszerelést (tollas, pingpong) is sokan bérelnének a parkban.
Amennyiben létesülne egy kertészkedésre is alkalmas közösségi kert a közpark területén, a válaszadók 62%-a felkeresné valamilyen célból, és közel fele (48%) heti rendszerességgel látogatná. A csepeli lakosok körében ennél is magasabb az érdeklődés (68%), ők aktívabb részvételt és sűrűbb látogatást terveznek; kétharmaduk (67%) minimum hetente járna ki a kertbe. A kitöltők több mint kétharmada (70%) tartaná hasznosnak egy olyan látogatóközpont kialakítását, amely elsősorban oktatási és ismeretterjesztési célokat szolgál. A csepeliek ezt az ötletet is nagyobb lelkesedéssel fogadnák.

A válaszadók fele legalább heti egyszer felkeresné a parkot

A fejlesztések hatására a válaszadók fele (51%) legalább hetente egyszer kilátogatna a parkba, további 32% havonta többször tervezi ezt. A csepeli lakosok ennél is sűrűbben, jellemzően legalább hetente látogatnának ki (61%). A legnagyobb arányban közösségi közlekedéssel közelítenék meg a parkot a válaszadók (38%), bár közel ugyanennyien (34%) autóval vagy motorral érkeznének. A kitöltők túlnyomó többsége (87%) mégis olyan, akár kisebb méretű parkolót szeretne, ami a megfelelő mennyiségű mozgássérült és családi parkolók biztosítása mellett környezetbarát közlekedésre ösztönzi a parkba látogatókat.

A kapott válaszokat a Budapest Fejlesztési Központ a tervezővel közösen feldolgozza, és a lakossági visszajelzéseket beépíti a tervbe. Köszönjük még egyszer a kitöltőknek, hogy válaszaikkal segítették megismernünk a számukra fontos szempontokat!

Amennyiben érdeklik az egyes kérdésekre adott válaszok megoszlása, töltse le az alábbi elemzést:

2022.04.28.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás