Kezdődik a Déli Körvasút menti fák felmérése

Április 13-án, szerdán a szakemberek megkezdik a Déli Körvasút építési területe mentén lévő faállomány felmérését, helyszíni munkájuk várhatóan a Húsvét utáni héten fejeződik be.

A fák felmérésének célja, hogy a korábbiaknál is pontosabb, naprakész információk álljanak rendelkezésre a beruházás által érintett fák állapotáról, méretéről, elhelyezkedéséről, hogy közülük a lehető legtöbbet lehessen megóvni majd később az építkezés alatt. A felmérésre a bíróság ítélete miatt van szükség: az érintett fák számának minimálisra szorításához szükséges az adott zöldfelület részletes felmérése a környezetvédelmi hatástanulmányban.

A felmérésre a beruházót – a NIF Zrt. és a BFK konzorciumát – a XI. kerület, Újbuda polgármesterével 2021 januárjában megkötött megállapodás is kötelezi. A megállapodás 7. pontja szerint okleveles favizsgálóval kell megvizsgálni az érintett fákat. Újbuda a mostani vizsgálatról is kapott előzetes tájékoztatást.

A fákkal most az állapotukat befolyásoló semmilyen változás nem fog történni, még vizuális jelölést sem kapnak. A projekt vállalkozójától 2-3 szakember keresi föl a fákat, törzsátmérőjüket mérőszalaggal, átlalóval (ez egy nagy tolómérőhöz hasonló műszer) mérik meg, helyzetüket GPS-es eszközzel rögzítik, lefényképezik őket. Azoknál a fáknál, amelyeknél felmerül az átültetés lehetősége, egy elektromos műszerrel mérik föl a fa állapotát. Ez az eszköz nem befolyásolja a fa életét, az embereknél alkalmazott ultrahangvizsgálatokra emlékeztető módon működik, a fa néhány pontjára helyezett érzékelőkön megjelenő jelet rögzítik.

További információért látogasson el a projekt weboldalára: Déli Körvasút

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás