Folytatódik a Helsinki út / Topánka utca környezetének közösségi tervezése

Beszámoló a második tervezési alkalomról

Január 26-án folytatódott a Helsinki út / Topánka utca környezetének közösségi tervezése. A folyamat során összesen három alkalommal gondolkodnak közösen a helyi lakosok a tervezőkkel, a Budapest Fejlesztési Központtal, valamint Pesterzsébet Önkormányzatának képviselőivel a H6-os hév felújításával együtt megújuló közterületről. A harmadik alkalom február 10-én lesz, ahova a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A pesterzsébeti Apor Vilmos Katolikus Főiskola épületében került sor a Budapest Fejlesztési Központ és Pesterzsébet Önkormányzata által közösen meghirdetett közösségi tervezés második alkalmára 2022. január 26-án. Az eseményen 25 helyi lakos vett részt. A tervezés célja, hogy a H6-os hévfelújítás következtében létrejövő új zöldfelületek jövőbeni átalakulását közösen tervezzék meg a beruházók és a tervezők az itt lakókkal.

A Helsinki út-Topánka utca kereszteződésében lévő csomópont ma a Gubacsi hídon keresztül a Topánka utca és a felüljáró, valamint a Helsinki út a város külső részei felé jelentős forgalmat bonyolít. A terület a fel- és lehajtók miatt erősen szétszabdalt, a zöldterületek között nincsen kapcsolat, emiatt jelentős a kihasználatlan és funkcióhiányos területek mérete. A hévfelújítás révén ez a csomópont megújul, és nagyobb, összefüggő zöldfelületek alakulnak ki a lakóházak környezetében.

A közösségi tervezés első alkalma elsősorban arról szólt, hogy minden résztvevő számára világossá váljon a tervek jelenlegi állása, célja és kialakuljon egy közös, a további alkalmakat megalapozó megértés a résztvevők között. A kiscsoportos műhelymunka során a tervezők képet kaphattak a lakosság igényeiről, amelynek mentén tudták folytatni a tervezést, így a második alkalomra már a résztvevők észrevételei is szerepeltek a terveken.

Az esemény ismét egy nyitókörrel indult, ahol mind a szervezők, mind a helyi lakosok és képviselőik bemutatkozhattak, megteremtve a párbeszéd alapjait. Ezután ott folytatódott a munka, ahol január 12-én véget ért: a funkciók számbavételével. A két esemény közötti időszakban a tájépítész tervezők a lakossági igények és szakmai érvek alapján összeállítottak egy olyan funkciólistát, amelynek elemei jól illeszkedhetnek a Topánka utcai környezetbe. Megérkezéskor minden résztvevő szavazhatott az egyes funkcionális elemekre, a 30 tételes listából 5-öt lehetett kiválasztani. Így állt össze az a prioritási sorrend, amelynek segítségével el tudták helyezni a különböző funkciókat a résztvevők, 3 kis csoportban a moderátorok és a tájépítészek vezetésével.

A résztvevők egyértelműen a zöldterületekhez kapcsolódó funkciókat helyezték első helyre. Támogatják az egységes és nagy kiterjedésű zöldfelületek kialakítását fontos számukra a jelenlegi fák megőrzése, valamint, hogy minőségi pihenőövezetté és Pesterzsébet kapujává válhasson a jelenlegi felüljáró területe. Ehhez egy, a leendő kerékpárút mellett vezető virágos sor létrehozása nagyban hozzá tudna járulni, ahová ivókút elhelyezését is ideálisnak gondolják a lakosok.

A lakosság részéről felmerült a „kevesebb néha több” elv, amely a funkciók elhelyezésében még a pont ideális zajszintet biztosítaná, elkerülve a park túlzsúfoltságát és a zajterhelés növekedését. Konszenzus alakult ki tehát abban, hogy a zajterhelés mérséklése is a legfontosabb szempontok közé tartozik a tervezés során, így a közösségi funkciók kialakítására a lakóházaktól távolabb látnak lehetőséget.

Szem előtt kell tartani a park és a közösségi terek akadálymentességét, a keletkezett hulladék elhelyezését, ezekre szintén megoldást kértek a tájépítészektől a résztvevők. Vendéglátóegységekre és mosdókra a hévfejlesztés során érintett közlekedési csomópontban lesz lehetőség, meghagyva a park környezetét a nyugodt és csendes kikapcsolódásra vágyók számára. A játszótér jelenlegi helyzetét ideálisnak gondolták a résztvevők, annak áthelyezésére nem lesz szükség, hiszen a lakóházak közötti terület az úttesttől távolabb fekszik, biztonságos környezetet teremtve a gyermekek számára.

Az esemény végén, a moderátorok által alkalmazott módszertannak köszönhetően a csoportok bemutathatták műhelymunkájuk eredményét, képet adva a tájépítészeknek az igényelt funkciók elhelyezéséről. A felmerült ötleteket pedig már a tervekbe beépítve hozhatják a tervezők a következő alkalomra. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezeknek az elképzeléseknek a végleges formába öntése során számos műszaki paraméter és üzemeltetési szempont befolyásolhatja azt, hogy végül mi hová kerül majd.

A csoportmunka ezúttal is jó hangulatban zajlott, ismét nagyon sok fontos és értékes szempont került megvitatásra, amely formálni és pontosítani tudja az igényeket, fejlődésben tartva a tervezés folyamatát. A közösségi tervezés utolsó alkalma a park apró részleteinek megtervezéséről fog szólni: burkolatok, utcabútorok, közvilágítás, növénytakaró jellege stb. A tájépítészek ezáltal fogják keretbe foglalni a terveket és az egész parknak egy egységes karaktert kialakítani.

Kis- és nagycsoportos munka

A szervezők nevében ezúton köszönjük minden résztvevőnek, hogy a véleményét kulturáltan, a közösen elfogadott keretek tiszteletben tartásával fogalmazta meg, és hogy az este során konstruktívan és nyitottan állt hozzá a közösségi tervezéshez.

Ezúton is arra biztatunk minden érintettet, azokat is, akik az első két alkalommal esetleg nem tudtak részt venni, hogy csatlakozzanak ehhez a folyamathoz, ahol az utolsó alkalommal is arra fogunk törekedni, hogy moderált keretek között teret adjunk minden véleménynek, és közösen gondolkodjunk a terület jövőjéről.

 

Február 10-én a harmadik alkalommal zárul a közösségi tervezés! 

Regisztráció: nkk.hu/kozossegitervezes

 

A közösségi tervezés első alkalmának összefoglalóját itt olvashatja.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás