Elindult a Helsinki út/ Topánka utca környezetének közösségi tervezése

Beszámoló az első tervezési alkalomról

Január 12-én elindult a Helsinki út / Topánka utca környezetének közösségi tervezése. A folyamat során összesen három alkalommal gondolkodnak közösen a helyi lakosok a tervezőkkel, a Budapest Fejlesztési Központtal, valamint Pesterzsébet Önkormányzatának képviselőivel a H6-os hév felújításával együtt megújuló közterületről. A következő alkalom január 26-án lesz, ahova a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A pesterzsébeti Apor Vilmos Katolikus Főiskola épületében került sor a Budapest Fejlesztési Központ és Pesterzsébet Önkormányzata által közösen meghirdetett közösségi tervezés első alkalmára 2022. január 12-én. Az eseményen 23 helyi lakos vett részt. A tervezés célja, hogy a H6-os hévfelújítás következtében létrejövő új zöldfelületek jövőbeni átalakulását közösen tervezzék meg a beruházók és a tervezők az itt lakókkal.

A közösségi tervezés első alkalma január 12-én

A Helsinki út – Topánka utca kereszteződésében lévő csomópont ma a Gubacsi hídon keresztül a Topánka utca és a felüljáró, valamint a Helsinki út a város külső részei felé jelentős forgalmat bonyolít. A terület a fel- és lehajtók miatt erősen szétszabdalt, a zöldterületek között nincsen kapcsolat, emiatt jelentős a kihasználatlan és funkcióhiányos területek mérete. A hévfelújítás révén ez a csomópont megújul, és nagyobb, összefüggő zöldfelületek alakulnak ki a lakóházak környezetében.

A tervezés érinti a Topánka utca 2-8. és Baross utca 44. közvetlen környezetét, valamint a Helsinki út 10. és a Topánka utca 1-3. előtti területeket. A most kezdődő közösségi tervezés eredményeként ez a terület Pesterzsébet kapujává válhat.

A közösségi tervezés első alkalma elsősorban arról szólt, hogy minden résztvevő számára világossá váljon a tervek jelenlegi állása, célja, és kialakuljon egy közös, a további alkalmakat megalapozó megértés a résztvevők között. Az alkalmat a Völgyzugoly Műhely mediátorai vezették, akik egy nyitókörrel indították az eseményt, ahol mind a szervezők, mind a helyi lakosok és képviselőik bemutatkozhattak, ezzel teremtve meg a párbeszéd alapjait.  Ezután következett a BFK rövid prezentációja a hévfejlesztésről.

Ezt a Paragram Építésziroda előadása követte, ahol a tájépítész tervezők számoltak be a csomópont mai állapotáról, illetve a tájépítészeti tervek jelenlegi helyzetéről. A tervezési alkalom során szó esett a hévfejlesztésről és a kapcsolódó közlekedésfejlesztésekről is, ugyanakkor ezeknek a témáknak a megvitatására külön lakossági fórum keretében kerülhet sor előreláthatólag február-március folyamán.

Ezután következett a kiscsoportos műhelymunka, ahol a három csoportba osztott résztvevők a terület mai és jövőbeni állapotát ábrázoló tervlapok fölött oszthatták meg a véleményüket. A beszélgetés során felszínre kerültek olyan témák, hogy milyen értékeket látnak a jelenlegi területen, milyen további funkciókat látnának szívesen a jövőbeli területen, mivel bővítenék a jelenlegi terveket stb. A legtöbb lakos szimpatizált a tervek alapkoncepciójával, többek között a nagy zöldfelületekkel, a jelenlegi fák nagy arányú megőrzésével, a gyalogosutak irányával, a kerékpárút útvonalával. Fontosnak tartják többfunkciós zöldfelületek kialakítását, a sportolási lehetőségeket, a biztonságos találkozási pontok létrehozását, a kielégítő zajvédelmet, valamint a megfelelő mennyiségű parkolóhely biztosítását.

Az est folyamán közösen gondolkodtak lakosok és tervezők

A csoportmunka jó hangulatban zajlott, a szakma jól tudott kapcsolódni a civil ötletbörzéhez, a lakosok szintén értékelték, hogy beleláthattak a tervezők gondolataiba, belekóstolhattak a tervezés miértjeibe is. A fenti kérdések mentén rengeteg fontos és értékes gondolat került papírra, amikből elkezdődött formálódni, hogy mire is van igénye a lakosságnak, mit látnának szívesen a jövőben és milyen problémás pontokat látnak jelenleg. A műhelymunka végén a csoportok bemutathatták a felmerült ötleteket, amiket a tervezők már a tervekbe beépítve hozhatnak a következő alkalomra. Ezek érintették például az burkolt felületek mennyiségét, a játszótér elhelyezését, kiderült, hogy sokan látnának szívesen kutyafuttatót a területen, vagy épp olyan nyugodt területet, ahol fiatalok tudnak találkozni, beszélgetni.

Az alkalmazott módszerek biztosítják, hogy mindenki megszólalhasson és elmondhassa véleményét

A szervezők nevében ezúton köszönjük minden résztvevőnek, hogy a véleményét kulturáltan, a közösen elfogadott keretek tiszteletben tartásával fogalmazta meg, és hogy az este során konstruktívan és nyitottan állt hozzá a közösségi tervezéshez.

Ezúton is arra biztatunk minden érintettet, azokat is, akik az első alkalommal esetleg nem tudtak részt venni, hogy csatlakozzanak ehhez a folyamathoz, ahol a további tervezési alkalmak során is arra fogunk törekedni, hogy moderált keretek között teret adjunk minden véleménynek, és közösen gondolkodjunk a terület jövőjéről.

Január 26-án a második alkalommal folytatódik a tervezés!

Regisztráció: nkk.hu/kozossegitervezes

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás