Felmérik a fák állapotát a megújulás előtt álló Gellért-hegyi közparkban

A Gellért-hegyi közpark a Budai Zöld Korridor zöldhálózati rendszer legmeghatározóbb eleme, vadregényes sétaúthálózata, és a város egyedülálló panorámáját biztosító kilátópontjai páratlan turisztikai értékkel ruházzák fel. A Gellért-hegyi közpark mind a fiatalok, mind a családok körében nagyon népszerű, a hegy kiemelt természeti értéket képvisel hőforrásai és barlangjai révén, valamint az épített örökségét is figyelembe véve az UNESCO 1987-ben a Világörökség részévé nyilvánította. A 42 hektáros terület csaknem teljes egészében természetvédelmi terület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, ám jelenleg elhanyagolt állapotban van, gondozatlanok a zöldfelületek, az utak, lépcsők hiányosak, több helyen balesetveszélyesek, a területről teljesen hiányoznak a tájékoztató táblák. A park jelenlegi állapotában Budapest egyik legnagyobb turisztikai szégyenfoltjának számít.

A Magyar Kormány a 1385/2020. (VII. 10.) határozatával döntött a Gellért-hegy közösségi közlekedési kapcsolatának megteremtéséről és közterületeinek megújításáról és a szükséges források biztosításáról. A Gellért-hegyi közpark megújításához kapcsolódó előkészítési feladatokat a BFK Budapest Fejlesztési Központ végzi, idén a megalapozó tanulmányok elkészítése van soron, ezt követi majd a park megújítására kiírandó tájépítészeti tervpályázat és a városlakók bevonásával történő tervezési folyamat. A Gellért-hegyi közpark fejlesztésének előkészítése teljes mértékben hazai forrásból, a hazai költségvetés terhére valósul meg.

A közpark előkészítésének következő lépése a fák teljeskörű felmérése. A jelenleg elhanyagolt területen szakemberek vizsgálják meg a növények egészségi állapotát, feljegyzik a meglévő sérüléseket, betegségeket, egyúttal meghatározzák a szükséges kezelési módokat is. A területen nem történik fakivágás.

A felmérés során a szakemberek pontos képet kapnak arról, hogy a régebbi adatokhoz képest valójában hány fa él a területen, az egyedek milyen állapotban vannak, hány évesek és milyen fajtájúak. A megvizsgált fákat műanyag bilétával látják el, az azonosítókat a növények károsítása nélkül helyezik fel a fatörzsekre. Az állomány állapotfelmérése mellett a fák védelme érdekében szükségesnek tartott ápolási javaslat is készül. A felmérés egyben aktuális és megbízható szakmai kiindulópontot jelent a Gellért-hegyi közpark rendezésére a későbbiekben kiírandó tájépítészeti tervpályázathoz. A szakmai felmérés eredményeit megkapja a terület tulajdonosa, a Fővárosi Önkormányzat is, akinek egyetértésében végezzük a felmérési feladatot, illetve több alkalommal is történt egyeztetés az előkészítési feladatok tekintetében.

További információért látogasson el a projekt weboldalára: Gellért-hegyi közpark megújítása

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás