»

»

Gellért-hegyi közpark megújítása

Gellért-hegyi közpark megújítása

A Gellért-hegyi közpark a budai zöld korridor zöldhálózati rendszer legmeghatározóbb eleme, vadregényes sétaúthálózata, és a város egyedülálló panorámáját biztosító kilátópontjai páratlan turisztikai értékkel ruházzák fel. A Gellért-hegyi közpark elhanyagolt állapota jelenleg a város egyik legnagyobb turisztikai szégyenfoltja. A park felújítása a Gellért-hegy turisztikai potenciáljára és természeti, illetve kulturális értékeire tekintettel egyaránt elengedhetetlen. 

A Gellért-hegyi közpark területe 42 hektár, ebből 39,7 hektár országos jelentőségű természetvédelmi terület. A park mind a fiatalok, mind a gyermekes családok körében népszerű, a hegy kiemelt természeti értéket képvisel hőforrásai és barlangjai révén, és az épített örökségét is figyelembe véve az UNESCO 1987-ben a Világörökség részévé nyilvánította.

Mi kerül a Citadellába?

A Gellért-hegyi közpark állapota jelenleg elhanyagolt. Az alapvető parkinfrastruktúra hiányos és leromlott, gondozatlanok a zöldfelületek, teljesen hiányoznak a tájékoztatótáblák, valamint számtalan balesetveszélyes helyzet áll fenn. A park felújítása a kapcsolódó beruházásokra, valamint a Gellért-hegy turisztikai potenciáljára és természeti, illetve kulturális értékeire tekintettel egyaránt elengedhetetlen.

A fejlesztés célja a Citadella épületében helyet kapó Magyar Szabadságharcosok Múzeuma felújításához kapcsolódóan a Gellért-hegy közparkjának komplex, turisztikai, természetvédelmi és ökológia szempontú megújítása. A múzeum egy 2016-os ötletpályázat nyomán kerül a Citadellába, az 1848-49-es szabadságharcot fogja bemutatni.

Milyen lesz a park?

A parkfejlesztés során cél – illeszkedve a Kormány által már megkezdett fővárosi közparkfejlesztések folytatásához – a parkinfrastruktúra nemzetközi jelentőségű zöldfelületektől elvárható szintű kialakítása, ide értve különösen a sétautak minőségét, a padok, közösségi pihenőhelyek, tájékoztatótáblák, a parkbéli tájékozódást segítő térképek, hulladékgyűjtők, mellékhelyiségek stb. megfelelő mennyiségű és minőségű elhelyezését. A fejlesztés során kiemelt figyelmet kell fordítani a zöldfelület és a növényállomány állapotának átfogó vizsgálatára és szükség szerinti megújítására, tekintettel a természeti értékek védelmére, és az élőhelyi feltételek fenntarthatóságának biztosítására.

A vizuális kapcsolatokra, kilátópontokra tekintettel funkcionálisan is fejleszteni kell a parkot, meg kell erősíteni a Tabánnal való kapcsolatát is. A Gellért-hegy a Tabánnal, a Vérmezővel és a Városmajorral együtt része a budai zöld korridor tengelyének.

A megfelelő mennyiségű és minőségű zöldfelület a város fenntarthatóságának, élhetőségének alappillére, kedvező hatást gyakorol a városi klímára, a város gazdasági, turisztikai versenyképességére és a városlakók életminőségére egyaránt.

Térkép

Kulcsszámok

42 ha

parkterület

39,7 ha

természetvédelmi terület

160 000 fő

közvetlenül érintett emberek száma

Főbb adatok

Típus

zöldfejlesztés

zöldfejlesztés

Elhelyezkedés

Budapest I. és XI. kerület

Budapest I. és XI. kerület

Terület

42 hektár

42 hektár

Partnerek

Fővárosi Önkormányzat

Fővárosi Önkormányzat

Fázis

megalapozó tanulmányok beszerzése

megalapozó tanulmányok beszerzése

Forrás

állam

állam

Fontosabb dátumok

  • 2021: megalapozó tanulmányok beszerzése

Finanszírozás

  • hazai forrás

Hírek

Felmérik a fák állapotát a megújulás előtt álló Gellért-hegyi közparkban

A Gellért-hegyi közpark a Budai Zöld Korridor zöldhálózati rendszer legmeghatározóbb eleme, vadregényes sétaúthálózata, és a város egyedülálló panorámáját biztosító kilátópontjai páratlan turisztikai értékkel ruházzák fel. …

Tovább olvasom »
Zöldfolyosó a Dunáig illusztráció

Zöldfolyosó a Dunáig – a Déli Körvasút fejlesztéséhez kapcsolódó környezetrendezés

A Déli Körvasút fejlesztése városi területen, lakott területekhez közel zajlik. Ezért kiemelten fontos, hogy a vasúti beruházás ne csupán közlekedésfejlesztésként, hanem komplex városfejlesztési beavatkozásként valósuljon …

Tovább olvasom »

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás