»

»

A Városmajor megújítása

A Városmajor megújítása

A Városmajor Budapest legrégibb közparkja, az első közhasználatú zöldfelület, amelyet Buda városa hozott létre a város polgárai számára. Közel 240 éves története során azonban jelentős változások történtek a parkban. A városfejlődés és a gyors ütemű beépítés miatt a park egykori zöldfelülete csaknem felére csökkent, parkidegen funkciók, épületek és parkolók jelentek meg a Városmajorban. A fejlesztés elsődleges célja, hogy a funkciók rendezésével növekedjen a park zöldfelülete, törekedve ezzel az egykori parki adottságok helyreállítására. Emellett különös hangsúlyt kap a park berendezéseinek korszerűsítése, a rekreációs funkciók bővítése és megújítása, valamint a fák és a növényzet szakszerű ifjítása, ápolása. A park és a környező városrész ökológiai viszonyainak javítása érdekében vízfelülettel egészül ki a Városmajor a fejlesztés során, mely a parklátogatók számára új kikapcsolódási lehetőséget nyújthat majd.

A Városmajor közparkja a XII. kerületben található, fontos közlekedési csomópontok, intézményi és lakóterületek vonzáskörzetében. Kiemelkedően jó elérhetőséggel rendelkezik, ám elsősorban a környező városrészek lakói keresik fel. Teljeskörű parkmegújítás évtizedek óta nem történt a Városmajorban, ezért a zöldfelülete, berendezései és burkolatai rossz állapotban vannak. A Városmajor történeti jelentőségéhez és értékéhez méltó állapotának megteremtése tovább nem halasztható, fontos zöldfelület-fejlesztési feladat.

A Városmajor szerves része Buda legfontosabb zöldhálózati rendszerének, az úgynevezett Budai Zöld Korridornak, mely a Városmajor mellett tengelyre fűzi a Vérmezőt, a Tabánt és a Gellért-hegyet. E zöldfelületi tengely kulcsfontosságú szerepet tölt be a belső városrészek átszellőzésében, ugyanis szélcsatornaként szállítja a friss levegőt a budai hegyekből. Ezért kiemelten fontos a tengely zöldfelületei megfelelő állapotának fenntartása, beépítetlenségének megőrzése, és az egyes elemei közötti kapcsolat megteremtése.

A Budai Zöld Korridor zöldhálózati rendszer adottságait és fejlesztési lehetőségeit feltáró megalapozó tanulmány részletesen megvizsgálta a Városmajor közparkjának történetét, állapotát és megújításának lehetőségeit. A parkot a zöldhálózati rendszer részeként, annak összefüggéseiben, majd önálló egységként is vizsgálta, feltárva az értékeket és problémákat. A tanulmány megállapításaira támaszkodva írta ki a BFK 2022 januárjában a Városmajor nyílt tájépítészeti tervpályázatát. A BFK 2022 március 29-én hirdetett eredményt, a Városmajor az OpenSpace és a Deichler Jakab Építész Stúdió tervei alapján újulhat meg. A pihenésre, sportolásra, sétára vagy kikapcsolódásra vágyók egy sokkal szebb, rendezettebb és nagyobb zöldfelülettel rendelkező parkot vehetnek igénybe. A 110 ezer négyzetméter park területe 15 ezer négyzetméternyi zölddel növekszik. Amennyiben sikerül a Városmajori Szabadtéri Színpadnak új helyszínt találni, egy tó is lesz a parkban.

A projekthez kapcsolódó tervpályázat weboldala:

Térkép

Kulcsszámok

11 ha

jelenlegi parkterület

38 Ha

vizsgálati terület

80 000 fő

közvetlenül érintett emberek száma

Főbb adatok

Típus

zöldfejlesztés

Elhelyezkedés

Budapest XII. kerület

Fontosabb dátumok

  • 2021: tervpályázat előkészítése
  • 2022 január: tájépítészeti tervpályázat megjelenése
  • 2022 március: eredményhirdetés a tájépítészeti tervpályázaton

Finanszírozás

  • hazai forrás

Hírek

Megújulhat Budapest legrégebbi közparkja, a Városmajor

A Városmajor felújítását évtizedek óta igénylik a budapestiek, most lehetőség lesz arra, hogy nagyobb zöldfelületű és rendezettebb közparkot vehessenek igénybe a pihenésre, sportolásra, sétálásra és …

Tovább olvasom »
Csepel közpark látványterv

Bemutattuk a Csepeli közpark első terveit

Elkészültek a Csepel-sziget északi részén készülő park koncepciótervei, a BFK ezeket mutatta be a tervezőkkel együtt a Portfolióval közösen rendezett konferencián. A leendő használók véleményét …

Tovább olvasom »

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás