Engedélyeztetés alatt az Új Duna-híd

A budapesti Duna leghosszabb, 10 kilométeres hídmentes szakaszára tervezett Új Duna-híd átvállalhatja a most kényszerből a főváros centrumán át bonyolódó forgalom egy részét, ezzel tehermentesítheti a belvárosi hidakat és a belvárost, a kerülők lerövidítésével hozzájárulhat az összes közúti forgalom csökkenéséhez. Ugyanakkor a villamospályával, széles gyalogos és kerékpáros utakkal együtt kiépülő híd a kompaktabb város ideájához is közelebb vihet, ezzel másodlagosan is hozzá tud járulni ahhoz, hogy a járművek kevesebb utat tegyenek meg Budapesten. Sok évtizedes terv, hogy átkelő épülhet Csepel és a budai kerületek között.

Az új híd három olyan kerületet köt majd össze (Ferencvárost, Csepelt és Újbudát), amelyek a fővárosi rozsdazónák területi listájának elején helyezkednek el. A ma elhanyagolt és alulhasznosított volt ipari és közlekedési területek helyén új lakó-, munkahelyi és pihenőnegyedek jönnek létre, mérsékelve a város forgalomfokozó szétterülését az agglomerációba. A leendő híd és a hozzá kapcsolódó útvonalak mentén már a közelmúltban és a jelenben is számos ingatlanfejlesztési projekt folyt, folyik, és így lesz ez a jövőben is.

Az új Duna-híd beruházója, a NIF Zrt., illetve a Budapest Fejlesztési Központ, mint a beruházás irányítója kérelmére megindult a híd engedélyeztetési eljárása. Az engedélyek megszerzése után lehet majd kiírni a közbeszerzést az új híd megépítésére. Az engedélyeztetési eljárással többéves tervezési folyamat zárul és léphet Budapest új hídja a megvalósulás útjára. A híd megépítéséhez szükséges közút- és hídkezelői hozzájárulásokat a Fővárosi Önkormányzat kiadta. A hídhoz kapcsolódó budai, csepeli és pesti úthálózat tervei is elkészültek, itt azonban az engedélyezési eljárás még nem indulhat meg, mivel a Főváros a közútkezelői hozzájárulásokat egyelőre nem adta ki annak ellenére, hogy több tucatnyi szakmai egyeztetést folytattunk le és mára semmilyen vitás szakmai kérdés nem maradt nyitva a kapcsolódó úthálózat forgalmi rendje kapcsán. Ezzel együtt a továbbiakban is keresi a BFK az együttműködést, annak érdekében, hogy a kapcsolódó úthálózat építési engedélyei is rendelkezésre álljanak mihamarabb.

Tervező: UNStudio, Buro Happold

Az Új Duna-híd valójában két híd, Budáról Csepelre a Galvani utca vonalában a Duna főága fölé a nemzetközi tervpályázat győztese, a holland UNStudio és a brit Buro Happold Engineering konzorcium tervezett egy ikonikus megjelenésű átkelőt, a Soroksári-Dunát pedig Csepelről Ferencvárosba az Illatos út vonalában egy hasonlóan nagyvonalú másik híd íveli majd át.

A hídról készült részletes tájékoztató innen tölthető le:

A kiadvány bemutatja, hogy a magyarországi Duna-hidak sorában most miért egy fővárosi, azon belül Dél-Budapesti átkelő létrehozása aktuális, és azt is, hogy milyen demográfiai és urbanisztikai folyamatok teszik szükségessé ezt a hidat, hogy milyen ma nem létező, de szükséges kapcsolatokat tud megteremteni, például közvetlenül összeköti Csepelt és Budát.

Arról is szó van benne, hogy a híd pontos helyének kiválasztása és a hozzá kapcsolódó úthálózat városias kialakítása hogyan tudja elérni, hogy az új összeköttetés elősegítse a belvárosi forgalomcsökkentést, a megtett utak rövidülését, ugyanakkor sehol ne kelljen elviselhetetlen vagy aránytalan forgalomnövekedéssel számolni.

Látványtervek:

Tervező – főági híd: UNStudio, Buro Happold, RSD-híd: Főmterv

További információért látogasson el a projekt weboldalára: Új Duna-híd

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás