»

»

Budai Fonódó villamoshálózat folytatása a Budafoki útig

Budai Fonódó villamoshálózat folytatása a Budafoki útig

Az elmúlt évtizedek legsikeresebb fővárosi villamosfejlesztése a Duna partján folytatódik a Szent Gellért tértől. Az új vonal – ahol csak lehetséges, ott füves pályán – a Műegyetem rakpart és a Pázmány Péter sétány mentén tárja fel az egyetemi negyedet és az Infoparkot, majd a Dombóvári útra befordulva belvárosi kapcsolatot nyújt a Kopaszi-gát közparkjának és a mellette épülő új lakó- és irodanegyednek is. Itt át lehet majd szállni az 1-es villamosra és a Déli Körvasútra Nádorkert vasútállomáson.

Az új szakaszról az elképzelések szerint a szerelvények kétharmada a Szabadság hídon a Kálvin és Deák tér felé haladna, elérve az összes metrót is, a többi pedig a budai rakparton a Batthyány tér irányába.

A Műegyetem rakparton, a Pázmány sétányon a parkoló és haladó autók dominanciája helyett a gyalogosok, kerékpárosok, a közösségi közlekedés és a zöld felületek uralják majd az összképet, ahogy ezt a BFK kérdőívét kitöltők zöme is kérte.  A villamossal párhuzamosan végig jól járható kerékpárút is épül.

A Budai Fonódó villamoshálózat koncepciója változatlan, a Duna jobb partján alkot többszörösen szétágazó, észak-déli irányú kötöttpályás tengelyt. Dél felé logikus fejlesztés a közvetlenül a folyó partján haladó nyomvonal. A mostani projektben a Rákóczi híd vonalán jut túl a villamos, de természetesen ez előfeltétele egy esetleges további folytatásnak is a XI. kerület gyorsan benépesülő, fejlődő barnamezős térségei felé.

Milyen lesz a rakpart?

A Kormány 2020 nyarán döntött arról, hogy a 2010 és 2015 között Budapesten sikerrel megvalósított Budai Fonódó villamoshálózatot folytatni kívánja. A Budapest Mobilitási Tervben is szereplő beruházás részleteiről és megvalósításának menetéről a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a Fővárosi Önkormányzat és a Kormány közös, egyeztető, döntés-előkészítő és koordinációs fóruma 2020. október 15-én hozott határozatot. A fővárossal 2020. végén született megállapodás arról, hogy a fejlesztés irányítását átveszi a Budapest Fejlesztési Központ, a BFK ugyanezen a napon meghirdette a közbeszerzési eljárást a Budai Fonódó villamoshálózat következő ütemének teljes körű engedélyes és kiviteli tervei elkészítésére.

A vonalszakaszra korábban már készültek tervek, de a Kormány és az FKT döntése alapján ezek átdolgozása volt szükséges, hogy minimálisra lehessen csökkenteni a villamos építésével érintett fák számát, a parti gyalogos és kerékpáros útvonal végig akadálytalan legyen. Az eredeti tervek erős bírálatot kaptak a kerékpárosoktól is, az áttervezés egyik célja az volt, hogy végig egy valóban jól használható, folyamatos bicikliút álljon rendelkezésre. Természetesen ugyanez igaz a gyalogos sétányra, az egész rakparti szakaszon – a Budai Fonódó első ütemében a Frankel Leó úton kialakítotthoz hasonlóan – korszerű forgalmi rendet, XXI. századi utcaképet kell teremteni. A 2,8 kilométeres új, kétvágányú villamospályából 1,64 kilométer füvesített burkolattal készül. A lakossági véleményeket is figyelembe véve újra kell rendezni a Műegyetem rakpartot, a tervek szerint a Szent Gellért tértől a Bertalan Lajos utca vonaláig csillapított forgalmú útvonal lesz, megszűnik a ma domináns parkolási funkció. A tervek a Főváros, a BKK, a BKV és a XI. kerületi Önkormányzat közreműködésével készültek.

Hol lesznek megállók?

A Déli Körvasút beruházás részeként megújuló Összekötő vasúti híd újjáépítésével a hídfő alatt nagyobb tér lesz, itt fontos kerékpáros csomópont jön létre, ahol találkozik a rakparti, a Rákóczi hídon vezető, illetve a Déli Körvasút mentén elkészülő bringaút, és innen lesz megközelíthető két keréken a Kopaszi gát is. A fonódó villamosról át lehet majd szállni az 1-es villamosra, a Budafoki úti buszokra és a Déli Körvasút új Nádorkert megállójában az elővárosi vonatokra.

Hét pár akadálymentes megálló létesül:

 • a Szent Gellért téren
 • a Bertalan Lajos utcánál
 • a Petőfi híd budai hídfőjénél
 • a Magyar tudósok körútja északi végénél
 • a Pázmány Péter sétányon az Infopark dunai épületeinél
 • a Nádorkert vasútállomásnál
 • a végállomás a Budafoki/Dombóvári úti kereszteződésben

A budai fonódó villamos új szakaszát a számítások szerint 9 perc alatt teszik majd meg a villamosok. A viszonylatok megszervezése a BKK feladata lesz, de az előzetes elképzelések szerint a Szent Gellért tértől csúcsidőben az egyik járat (munkanevén a 48-as) 7-8 percenként a Szabadság hídon át Pestre, a Deák Ferenc tér felé, a másik viszonylat (akár 18-as is lehet) csúcsban negyedóránként a budai rakparton közlekedik tovább.

Térkép

Kulcsszámok

7

új villamosmegálló

1640 m

füves pálya

9 perc

menetidő

4

elérhető metróvonal

7,5 perc

átlagos sűrűség Pest felé csúcsban

15 perc

sűrűség a Batthyány tér felé csúcsban

Főbb adatok

Típus

vasúti

vasúti

Hosszúság

3 km új pálya
3 km új pálya

Fázis

indul a tervezés

indul a tervezés

Forrás

hazai

hazai

Fontosabb dátumok

 • 2020. október: a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa döntött az áttervezésről
 • 2020. december: a Főváros átadta a projektet a BFK-nak
 • 2020. december: megjelent a közbeszerzési felhívás az áttervezésre hazai forrásból
 • 2021: tervezési szerződés megkötése, társadalmi egyeztetések, egyesített engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése építési és hatósági engedélyekkel 
 • 2022. február: A Főváros, cégei, illetve a BFK egyeztetése nyomán a tervekbe még több fa kerül
 • 2022: kormányhatározat és forrás rendelkezésre állása esetén a kivitelezői tender megindítása 
 • 2023: kivitelezés

Finanszírozás

 • hazai forrás

Röviden

Hírek

Budai fonódó villamos látványterve - tervező: Főmterv Zrt.

Online fórum a Budai Fonódó meghosszabbításáról

Több mint százan voltak kíváncsiak arra, hogy hogyan folytatódik az utóbbi évtizedek legsikeresebb budapesti villamosfejlesztése, a Budai Fonódó hálózat. A fórumon összesen több tucat kérdés …

Tovább olvasom »
Budai fonódó

Lakossági fórum a Budai Fonódó villamosról

Tovább épül a Budai Fonódó villamos, erről tart a Budapest Fejlesztési Központ online lakossági fórumot november 4-én. A villamos déli irányban, a Szent Gellért tértől …

Tovább olvasom »

Letölthető Dokumentumok

2021. 11. 04. – Online fórum a Budai Fonódó meghosszabbításáról

Vitézy Dávid előadása

Letölthető Dokumentumok

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás