»

»

A Ráckevei-Duna revitalizációja

A Ráckevei-Duna revitalizációja

A Ráckevei (Soroksári)-Duna vagy röviden csak RSD páratlan érték az úszóláppal és az élővilággal együtt. Cél a Duna-ág revitalizációja, vízminőségének javítása.

Ugyancsak a projekt feladata a Budapest Déli Városkapu fejlesztési programhoz kapcsolódó folyószakaszon a partfalrekonstrukció, továbbá a partközeli kék-zöld infrastruktúra fejlesztése, vizes élőhely  létesítése, figyelembe véve a 21. század eleji globális környezeti kihívásokat, válaszokat adva a klímaváltozás, a fenntarthatóság és a biodiverzitás problémáira.

A Belügyminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére a BFK konzorciumban az Országos Vízügyi Főigazgatósággal a Soroksári-Duna revitalizációja előkészítésére feltételes közbeszerzést készít elő környezeti hatástanulmány és megvalósíthatósági tanulmány készítésére.

Az RSD kiemelkedő értéke a Dunavarsány, Szigetcsép, Szigetszentmiklós és Taksony térségében húzódó, összesen 700 hektár kiterjedésű úszóláp, amely Európában a második helyen áll, méretét tekintve csupán a Rhône-delta hasonló képződménye előzi meg. Az úszólápok vízminőségvédelmi szempontból is nagyon fontosak, habár felveszik a vízből a tápanyagot, nem juttatják azt vissza, hanem tőzeg formájában elraktározzák.

A projekt az Európai Unió által támogatott.

A revitalizáció érdekében az alábbi beruházásokat tervezzük:

  • az RSD medréből a káros iszap eltávolítása, az újraiszaposodás megelőzése és a vízminőség javítása
  • a kék-zöld infrastruktúra kiépítésével innovatív csapadékvíz-gazdálkodás megteremtése: a meglévő csatornahálózat terhelésének csökkentése, a csapadékvíz helyben tartása, szűrése, ennek keretében új vizes élőhelyek, zöldfelületek kialakítása (a városi mikroklíma javul, új, változatos élőhelyek jönnek létre az RSD mentén)
  • a Budapest Déli Városkapu fejlesztési program városépítészeti mestertervének javaslatai alapján partfalkorrekció, amelynek célja a vízpartot a városhoz közelebb hozni, a víz, a természet kapcsolatát az emberrel megteremteni, és az RSD partvonalát összehangolni a tervezett városnegyed változatos, innovatív és edukatív vízfelületeinek rendszerével (társadalmi, urbanisztikai haszon)

A beruházás a következő tervezett projektelemeket tartalmazza:

  • Iszapkotrás, mederrendezés, iszapcsapda kialakítás a Kvassay-zsilip és a Gubacsi híd között
  • Iszapkotrás a Gubacsi hídtól Tassig, beleértve a mellék-és holtágakat
  • A Kvassay-zsilip és Gubacsi híd között partfalrekonstrukció a Budapest Déli Városkapu fejlesztési program városépítészeti mesterterv javaslatai alapján
  • Vizes élőhely (wetland) kialakítása a Csepel-szigeten a tervezett közpark területén (csapadékvíz-kezelési és víztisztító ökoszisztéma kialakítása, továbbá a szükséges vízi közművek és víztechnológiai műtárgyak)
  • Kék-zöld infrastruktúra kialakítása a Diákvárosban az RSD bal partján (csapadékvízkezelési és víztisztító ökoszisztéma  kialakítása, továbbá a szükséges vízi közművek és víztechnológiai, építési műtárgyak)
  • A Dél-pesti Szennyvíztisztító RSD-be jutó szennyvízterhelésének megszűntetése vagy csökkentése (szennyvízátvezetés a Nagy-Dunába vagy más hasonló, az öntözővizek minőségére nézve is jótékony hatású, hatékony, alternatív műszaki megoldással)

A sikeres közbeszerzés és a támogatási szerződés megkötése után a nyertes vállalkozó megkezdi a munkát a célállapot meghatározásával.

Térkép

Kulcsszámok

57 300 M

hosszú Duna-ág

14 km2

vízfelület

40 millió M3

víztérfogat

2,3 HA

vizes élőhely

Videó

Szakértői fórum: 

Projektbemutató videó:

Fontosabb dátumok

  • 2021: előkészítés

Hírek

Letölthető dokumentumok

2021.11.03. – Ráckevei (Soroksári-) Duna-ág Revitalizáció projekt indulása

Tájékoztató füzet

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás