Tízen pályáztak a Recski Nemzeti Emlékpark fejlesztésére

Budapest, 2021.10.18. – Újabb állomásához érkezett a Recski Nemzeti Emlékpark fejlesztése: október 18-án volt a recski kényszermunkatábor látogatóközpont, valamint egy interaktív és modern technológiát felhasználó kiállításépítészeti pályaműveinek elkészítési határideje. Összesen tíz pályamű érkezett.

A kommunista diktatúra áldozatai ellen elkövetett törvénytelenségek egyik emblematikus helyszíne Recsk, ahol olyan látogatóközpont épül, amely méltóképpen emlékezik meg az áldozatokról, kiknek még a létét is el akarta tagadni a kommunista diktatúra. Az interaktív és modern technológiát felhasználó kiállítás kiemelt feladata, hogy oktatás-nevelési eszközökkel segítse a jövő nemzedékeit a történelem hiteles megismerésében azért, hogy a recski borzalmak sohase ismétlődhessenek meg.
A projekt keretében készült el a Recski Nemzeti Emlékpark fejlesztéséhez kapcsolódó kiállítási koncepcióterv „Hallgatsz a sírig” címmel, amely bemutatja a megújult Emlékpark küldetését és céljait. Egyben javaslatot tesz a felépítendő épület építészeti és belsőépítészeti megoldásaira, valamint az épületegyüttesbe tervezett kiállítás tartalmára és gyakorlati megoldásaira. Ehhez a koncepcióterv konkrét módszertani javaslatokat is megfogalmaz. Továbbá megkezdődött a múzeumi forgatókönyv és az üzemeltetési koncepció összeállítása is.

Az emlékpark kialakítása a gyakorlat szintjén is elkezdődött. Összeállt az a mérnökökből álló tanácsadó szervezetet, amely már meg is kezdte a szükséges talajelőkészítő munkálatok megtervezését. A munkálatok alatt természetesen a teremtett örökség védelme is kiemelt fontosságú, ezért már zajlik a természetvédelmi hatásvizsgálat is.

Idén július 30-án elindult a hazai, kétszakaszos tervpályázati eljárás. A kiírásra október 18-ig lehetett pályázatokat benyújtani, összesen tíz pályamű érkezett.
Jelenleg a tervek értékelése zajlik. Az eredményhirdetésre várhatóan 2021. november végén kerül sor. A Bíráló Bizottság elnöke dr. Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár, miniszterhelyettes. A nyertes építészirodával való szerződéskötést követően, a fejlesztés kiviteli tervei 2022 negyedik negyedévre készülnek el. A megújult emlékpark a tervek szerint 2024-2025-re válik látogathatóvá a nagyközönség számára.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás