Uniós közlekedési tárgyalások lengyel és balkáni témákban

Az Európai Bizottság, az uniós tagállamok és a Nyugat-Balkán vezetőinek közlekedési csúcstalálkozóján téma volt, hogy utóbbiak hogyan csatlakozzanak az európai közlekedési hálózathoz. Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár lengyel partnerekkel tárgyalt.

Vitézy Dávid június 29-én, Lyonban az uniós közlekedési konferencián találkozott Andrzej Adamczyk lengyel infrastruktúra-miniszterrel és Rafał Weber közlekedési államtitkárral. Közös cél a szoros lengyel-magyar együttműködés folytatása az uniós közlekedéspolitikában.

Lengyelország már megkezdte a saját országos nagysebességű vasúti hálózatának kiépítését, ehhez Csehországon es Szlovákián át a visegrádi együttműködés keretében szeretne Magyarország is csatlakozni, hogy gyors és közvetlen vonatok indulhassanak Budapest és Varsó között is.

A két ország képviselői közösen szorgalmazták az Európai Bizottság, az uniós tagállamok és a Nyugat-Balkán vezetőinek közlekedési csúcstalálkozóján, hogy Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegró, Szerbia is mihamarabb csatlakozzhasson a transzeurópai közlekedési hálózatba, hogy ebben a térségben is felgyorsuljon a vasúti hálózat fejlesztése az európai uniós biztonsági és átjárhatósági sztenderdek szerint.

Magyarország a Budapest–Belgrád vonal fejlesztésével mindent megtesz azért, hogy a Nyugat-Balkán személy- és áruforgalma minden eddiginél jobb minőségben csatlakozzon az európai hálózathoz. Ez elősegíti a térség európai integrációját és prosperitását, amely Magyarország és az Európai Unió stratégiai érdeke.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás