Új Volán-menetrend Nógrád megyében is!

Június 16-tól Nógrád megyében is jelentősen átalakul, bővül a Volánbusz Zrt. hálózata. Javul a vonat-busz együttműködés, az itt közlekedő országos és regionális autóbuszjáratok összehangoltan, a korábbinál egyenletesebb elosztás szerint indulnak.

A Nemzeti Közlekedési Központban lezajlott egyeztetések nyomán a Technológiai és Ipari Minisztérium a korábbiakhoz képest sok helyen bővebb szolgáltatással rendelte meg a közszolgáltatást június 16-tól. A fejlesztések egy része a nyári szezonra szól – elsősorban a Balaton jobb megközelítését szolgálja -, más része nem szezonális, egyes térségek, köztük Nógrád megye közlekedése is alapvetően átalakul, nagyon sok település kap sűrűbb, általában ütemes összeköttetést fontos irányokba.

Korábban megyék szerint szétválasztott felségterületen működtek a Volánok, Pest megyében a Volánbusz, Nógrádban a Nógrád Volán, Hevesben pedig magában is három cég (Agria Volán, Mátra Volán, Hatvani Volán) volt illetékes. Ennek a helyzetnek az öröksége volt a két oldalról csak a megyehatárig eljutó járatok léte. Ezeket most összekötjük, hiszen a valós mobilitási kapcsolatok nem tisztelik a közigazgatási határokat, Nyugat-Nógrád természetes közlekedési gócpontja ugyanúgy Vác, ahogy a börzsönyi régiónak, Pásztó környéke és a nógrádi Mátra-vidék pedig Heves megyei városokkal, Hatvannal, illetve Gyöngyössel ápol szoros kapcsolatokat.

Június 16-tól a Salgótarján–Bátonyterenye–Pásztó–Gyöngyös útvonalon minden nap kétóránként indulnak az autóbuszjáratok. A további új járatokkal együtt jelentős mértékben javul a szomszédos megyék közötti utazási kapcsolat – különösen Pásztó és Szurdokpüspöki települések összeköttetése Gyöngyössel. A járatok Salgótarjánban a környékbeli települések felé, Gyöngyösön pedig Eger, Heves, Tiszafüred, Karcag és Jászberény felé biztosítanak csatlakozást.

Salgótarján–Bátonyterenye–Szuha viszonylaton ütemes jellegű menetrend lép életbe. Bővül a Salgótarjánból és Bátonyterenyéről Szuha, Mátramindszent, Dorogháza és Nemti településekre közlekedő járatok száma.

A szentkúti nemzeti kegyhely elérhetősége Nagybátonyban Hatvan irányából vasúti csatlakozásokkal, illetve hétvégén több közvetlen salgótarjáni járattal is javul.

A Salgótarján–Kisterenye–Nagybátony útvonalon elővárosi jelleggel, hétvégén óránként, munkanapokon legalább félóránként, a reggeli és délutáni csúcsidőszakokban pedig még sűrűbben indulnak az autóbuszok.

Jelentősen javul Mátraszőlős elérhetősége is. A Salgótarján–Bátonyterenye–Mátraszőlős–Pásztó útvonalon munkanapokon összesen 6 járatpár indul – jellemzően kétóránként. Salgótarján és Pásztó között munkanapokon csúcsidőszakban 30 percenként, hétvégén – a Hatvan és Somoskőújfalu között közlekedő személyvonatokat is kiegészítve – egész nap kétóránként lesz utazási lehetőség.

A Pásztóról Hollókő, Bokor, Csécse, Buják, Bér, Vanyarc, Kálló és Erdőkürt irányába közlekedő autóbuszjáratok menetrendje a kedvezőbb vasúti és autóbusz-csatlakozások érdekében módosul. Javul a népszerű turistacélpont, Hollókő elérhetősége, és a környéken az Országos Kéktúra más szakaszaié is.
A Hatvan–Lőrinci–Apc és a Gyöngyös–Gyöngyöstarján–Gyöngyöspata–Rózsaszentmárton–Petőfibánya–Hatvan vonalakon közlekedő járatok menetrendje kismértékben átalakul, a korábban Hatvan–Salgótarján közötti járatok csak Hatvan és Pásztó között közlekednek.

A Vác – Nógrád – Diósjenő és a Romhány – Rétság – Diósjenő – Nógrád – Berkenye autóbuszvonalak menetrendjének összehangolásával jobb közösségi közlekedési kiszolgálást biztosítunk a térségben.

Vác – Berkenye – Diósjenő – Tolmács – Rétság és Vác – Nógrád – Diósjenő – Rétság viszonylatokban a munkanapok mellett ezentúl hétvégén is egész nap egyenletes követés mellett biztosítjuk az eljutást, a jelenleginél több átszállási lehetőséget nyújtva Szendehelyen Budapest, Rétságon pedig Balassagyarmat felé. Új utazási kapcsolatként így már Balassagyarmat irányából is elérhetővé válnak a népszerű nógrádi turistacélpontok rétsági átszállással. Rétság – Bánk – Romhány viszonylatban is ütemesen közlekedik a járatok többsége. Rétságon az autóbuszok ebből az irányból is biztosítják az átszállási lehetőségeket Budapest és a legtöbb esetben Balassagyarmat felé is.

A Balaton átszállásmentes megközelítése is javul a megyéből. Az autóbuszok továbbra is csütörtöktől vasárnapig közlekednek, a végállomás azonban Balatonlelle helyett Siófok. Ezek a járatok viszont már érintik Bátonyterenye, Tar, Pásztó, Szurdokpüspöki, Zagyvaszántó és Lőrinci településeket is. A járat Siófokon 15-20 perces átszállási idővel a tó déli partján közlekedő Balaton InterCity vonatokra is kedvező átszállást biztosít. A reggel 7:40-kor induló járat a kedvező csatlakozásoknak köszönhetően Nógrád megye szinten minden pontjáról elérhető, a 20:10-kor Salgótarjánba érkező buszról pedig számos, a balatoni járat által nem érintett Nógrád megyei településre biztosított a továbbutazási lehetőség a Salgótarjánból 20:30 körül induló helyközi járatokkal.

Szintén a túrázóknak, nyaralóknak, aktív kikapcsolódásra vágyóknak kedvez a térségben a kerékpárszállítási szolgáltatás fejlesztése, részletek:
https://www.volanbusz.hu/…/sajtokozlemenyek/hir/38859

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás