Megújul Rákospalota-Újpest vasútállomás

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) elkezdte a Rákospalota-Újpest – Veresegyház – Vác vasútvonal teljes felújításának tervezését, ennek a beruházásnak része Rákospalota-Újpest állomás teljes megújítása és korszerűsítése is.

Rákospalota-Újpest ma Budapest egyik legelavultabb vasútállomása: szűk, nem akadálymentesek a peronok, hiányoznak a perontetők, és lelakott környezet. Itt az ideje ezen változtatni. A BFK-ban a Kormány megbízásából elkezdtük a 71-es vasútvonal Rákospalota-Újpest – Veresegyház – Vác vasútvonal teljes felújításának tervezését, ennek a beruházásnak része Rákospalota-Újpest állomás teljes megújítása és korszerűsítése is. A BFK által megbízott vasúttervezővel a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia alapján az elmúlt hónapokban véglegesítettük a jövőbeni vágányképet, két középperon fogadja majd a váci és veresegyházi vonatokat a jövőben. Ezt követően felkértünk három építészirodát, a Sporaarchitects, az RJZS és a Paragram csapatait, hogy koncepcionális javaslatokat tegyenek az új Rákospalota-Újpestre. A terveket február 10-én egyeztettük a IV. és a XV. kerület főépítészeivel és a Főváros szakmai stábjával, véleményeiket beépítve dolgozunk tovább és választjuk ki rövidesen a továbbtervezés irányait. A végleges építészeti tervek még változnak, a látványtervek még koncepcionális szintűek.

Ami biztosan változik Rákospalota-Újpest vasútállomáson:

  • A mai szűk peronok helyét tágas, akadálymentes, fedett, korszerű középperonok veszik át
  • A peronok megközelítése teljesen akadálymentes lesz
  • A történeti állomásépület megmarad és megújul
  • A peronok déli irányba tolódnak el, északi kijáratuk lesz a mai állomásépület környékén, déli végük közelebb kerülnek az Árpád úti felüljáróhoz, ahol úgy gyalogos és kerékpáros aluljáró kötné össze Újpestet Rákospalotával
  • A vasútmenti közterületek megújítása elengedhetetlen és gondolunk is erre
  • Mindenképp épülnek új B+R kerékpártárolók és szeretnénk P+R parkolót is, bár ebben még nincs egyetértés az önkormányzatokkal
  • Az M3-as metró északi meghosszabbításának BKK által készített terveivel illesztjük az elképzeléseket, ha egyszer megépül a metró, színvonalas átszállópont jön majd itt létre vasút és metró között
  • A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiában rögzített célunk az, hogy Rákospalota-Újpestről óránként 8-10 vonat induljon a Nyugatiba a 70-es és 71-es vonalak fejlesztése nyomán, ezáltal Budapest közlekedésében és az állomás körüli városrészek belvárosi kapcsolatrendszerében is fontos szerepet játszhat a vasút.

Koncepcionális látványtervek

A 71-es vasútvonalon vonalon az átépítést követően – amellett, hogy megújul Rákospalota-Újpest vasútállomás – sűrűbb, a városi közlekedés járatsűrűséget idéző, negyedórás járatkövetés lesz a vonal belső szakaszán. Ehhez bizonyos szakaszokon megépül a második vágány, és ahol a pálya geometriai adottságai megengedik, a vonalon 100-120 km/órára emelkedik a sebesség. Felújított, akadálymentesített megállók és állomások várják majd az utasokat, és a jelenleginél több lesz a P+R autóparkoló és a B+R kerékpártároló.

A koncepcionális tervekről minden véleményt várunk a kozosen@nkk.hu címre, és köszönünk!

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás