»

»

Puskás Aréna környezetének rendezése

Puskás Aréna környezetének rendezése

A 2019 novemberében átadott Puskás Aréna környezete is teljesen újjászületett 107 ezer négyzetméteren, ennek köszönhetően Budapest hosszú évtizedekre válik szebbé, zöldebbé, élhetőbbé. A korábban elhanyagolt területen a többi közt újonnan létesített park, futókör, játszótér, szabadtéri rendezvényhelyszínek, kültéri kondipark várja a sportolásra, kikapcsolódásra vágyó budapestiek valamennyi korosztályát, a legkisebbektől a legidősebbekig.

Azt, hogy a szabadidős terület hosszú távon is a legmagasabb színvonalon szolgálja ki a fővárosi lakosokat, üzemeltetőként a Nemzeti Sportközpontok (NSK) biztosítja.

Mitől lesz átjárható a hálózat?

Budapest közlekedési problémái ma az agglomerációból erednek. A folyamatosan gyarapodó népességű zónából a legtöbben autón ingáznak, ha azt akarjuk, hogy a főváros ne fulladjon bele az autóáradatba, fejleszteni kell az elővárosi vasutakat. Gyorsabb, sűrűbb, színvonalas szolgáltatást kell rajtuk nyújtani, de ez nem elég, az elővárosi vonalakon csak akkor jöhet több vonat, ha a város belső területén új kapcsolatok épülnek ki, amelyeken keresztül az egyik irányból érkező szerelvények a várost egy másik vonalon keresztül hagyhatják el. A belvárost a kapacitásokat fölemésztő ácsorgás és visszafordulás nélkül átszelő új viszonylatok a megépítendő megállókban közvetlen kapcsolatot kapnak a városi közlekedés gerincvonalaival. A BFK irányításával készült az ezeket a fejlesztéseket 2040-ig egységes keretbe fogó és programozó Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia, amelynek az egyes elővárosi vonalak feljavításán kívül kulcselemei az ezek közötti kapcsolatot megteremtő belső, átmérős összeköttetések. Ezek közül a leghamarabb a Déli Körvasút valósul meg.

A Kelenföld és Ferencváros állomásokat összekötő szakasz nemcsak a budai és pesti oldalt, hanem az ország két felét is összeköti, Magyarországnak ez az egyetlen fővonali dunai keresztezése, három európai szállítási korridor is áthalad rajta. Ha elkészül az új Déli Körvasút, közvetlen elővárosi vonatok indulhatnak például Pécelről Székesfehérvárra és Tárnokra, Gyömrőről Ercsibe és Százhalombattára, Monorról Tatabányára, Piliscsabáról a külső körvasúton keresztül Biatorbágyra. A megnövelt kapacitású Déli Körvasúton több távolsági vonat is járhat, például Veszprémből, Szombathelyről, Zalaegerszegről, Nagykanizsáról, Székesfehérvárról Ferihegyre. (Ez utóbbi járatok csak akkor lesznek lehetségesek, amikor megépül a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiában szintén fölvázolt új vonal a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre is.)

A Déli Körvasút csak akkor tudja lebonyolítani a nagyobb forgalmat, ha az Összekötő vasúti hídon is három vágány áll rendelkezésre. A híd fejlesztése már a kivitelezésnél tart, 2021 áprilisában készült el az új, harmadik hídszerkezet a NIF Zrt. irányításával.

Hol lehet átszállni a városi közlekedésre?

A Déli Körvasúton három új megálló is készül. Budán, az Infoparknál Nádorkert kiszolgálja majd az egyetemvárost, a Kopaszi gátat, a Lágymányosi lakótelepet és a most épülő új városrész lakó- és irodaépületeit. Itt lehet majd átszállni a meglevő 1-es, illetve a jövőbeni meghosszabbított Budai Fonódó villamoshálózat ide befutó járatára is. Pesten a Közvágóhíd megálló az ottani ingatlanfejlesztési területeken kívül közvetlen kapcsolatot létesít a felszín alatt, egyesítve a Kálvin térig hosszabbítandó ráckevei és csepeli hévvonallal. A Népligetnél létesülő megállóban lehet majd átszállni az M3-as metróra (Ecseri út állomás) és a 3-as villamosra, és elérhető lesz a 2022-ben megnyíló multifunkcionális csarnok is.

Térkép

Fotó

Kulcsszámok

107 000 m²

parkrehabilitáció

2

büfécsoport

4

sportpálya

2

játszótér

2

gumiburkolatú futókör

2

rendezvényterület

Főbb adatok

Partnerek

Nemzeti Sportközpontok
Nemzeti Sportközpontok

Fázis

kivitelezés alatt
kivitelezés alatt

Forrás

állam
állam

Fontosabb dátumok

  • 2021: elkészült

Finanszírozás

  • hazai forrás

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás