»

»

MOME Campusfejlesztés

MOME Campusfejlesztés

A sikeres városfejlesztéshez kell egy álom, egy terv és a kivitelezés. Ez testesült meg a 2019-ben átadott, és a jövőt képviselő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) campusában, amely Magyarország legjelentősebb kreatívipari beruházása és zászlóshajója. Ahhoz, hogy ez a kreatívipar Magyarország egyik sikerágazata lehessen, szükség van világszínvonalú oktatásra Budapesten. Ezt biztosítja egy valóban XXI. századi, a hagyományokra is építő, nemzetközileg versenyképes dizájnegyetem, amely olyan különleges intézmény, amelyhez hasonló sincs Közép-Európában, sem tartalomban, sem pedig építészeti minőségben.

A bruttó 21,4 milliárd forintból megvalósult épületegyüttes 25 ezer négyzetméter épített teret foglal magába, amelyhez 15 ezer négyzetméter park csatlakozik. A közparkokban 5000 négyzetméteren mintegy 16 000 fát, bokrot, cserjét, egynyári növény telepítettek. Mindez megépítése csaknem 5000 embernek adott munkát és családjának megélhetést.

Az új campuson megkétszereződött az oktatásban használt műhelyek száma, megháromszorozódott a terek mennyisége, amelyekben az egyetem hallgatói és oktatói mindennapjaikat töltik, megötszöröződött a kiállítóterek területe, amelyek a hallgatók munkáinak nyilvános bemutatását szolgálják és megtízszereződött a kutatásra, innovációra épített tér és ezzel a beépített korszerű technológia mennyisége.

Az építészeti színvonalat bizonyítja, hogy a 22. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton II. díjas, egyben az oktatási kategória győztese lett a Budapest Fejlesztési Központ a MOME campusfejlesztésével.

A Campusfejlesztés elemei:

Műhelyház (MOME one)

A 2016 tavaszán átadott műhelyház anyagmegmunkáló műhelyeknek ad otthont, több mint 2400 négyzetméteren 49 helyiség szolgálja az oktatást.

Média- és műteremház (MOME two)

A 2018 márciusában átadott médiaházban több mint 4 ezer négyzetméteres, ötszintes épületben 171 helyiséget alakítottak ki, többek között ultramodern hang- és filmstúdió, modern technológiai berendezésekkel felszerelt alkotóműhelyek, kiállítóterek kaptak itt helyet. A műtermeket, alkotótereket és a hozzájuk tartozó 21. századi technikákat egyszerre csaknem 200 diák tudja használni.

MOME up (tudásközpont)

A több mint 6000 m² területű épület földszintjén a 650 m²-es könyvtár kapott helyet, közel 1800 fm könyvállomány elhelyezési lehetőségével. Az egyetem papír- és digitális alapú könyvtára közkönyvtár, így nyitott a külső érdeklődők, a lakosság számára is. A Tudásközpontban továbbá 35 iroda és 3 tárgyalóterem van, amelyek az egyetem doktori iskolájának adnak otthont.

MOME base (B-épület)

A MOME base az alapképzés helyszíne, a teljesen új, összesen ötszintes (mélyföldszint, földszint és emelet) épületben csaknem 4000 m² a hasznos terület. Az épület különleges szerkezettel épült, amely lebegő hatást kelt, mivel a földszinti homlokzaton nem jelenik meg tartószerkezet, pillér, fal. A base három fő részre tagolódik: coffice, oktatói termek és otthonterek:

  • coffice – a szintenként elhelyezett teakonyhákhoz kapcsolódó közösségi terek, illetve előteret biztosít az előadó és szemináriumi termek számára,
  • kilenc különböző méretű szemináriumi és előadóterem,
  • otthonterek 4 szinten, összesen 1164 m² területen.

A hallgatók számára kialakított tanuló és munkahelyek. Itt végezhetik féléves feladataikat, egyéni munkáikat – a nyári időszak kivételével – napszaktól függetlenül.

MOME master (A-épület)

A fővárosi védettségű és a megépítése óta eltelt 65 évben soha fel nem újított Farkasdy-féle főépület a pincétől a padlásig megújult, illetve új részekkel bővült ki. A mesterképzés felújított, funkcióiban jelentősen kibővített helyszíne csaknem 6000 m² területű: a mélyföldszinten helyezkednek el az oktatók munkahelyei és irodái, a földszinten kapott helyet a rektori és kancellári hivatal, előadó és szemináriumi termek és a hallgatói szolgáltató központ, a felsőbb szinteken pedig nagy, egybenyíló otthonterek vannak. A 260 m²-es, eredeti formájában megőrzött auditórium 300 fő befogadására alkalmas. A nagyteremben filmbemutatókra is alkalmas, magas minőségű hang- és vetítő rendszer épült ki.

MOME ground (MOME szíve)

A MOME szíve az egyetem főbejárata és egyben legnagyobb közösségi tere, a campus belső életének középpontja. Az 1500 fő befogadására alkalmas tér kapcsolja össze a különböző oktatási épületeket és a Technológiai parkot. Itt kapott helyet a naponta 400 fő kiszolgálására alkalmas nagy ebédlőtér is.

Gondűző-villa

A 332 m²-es, műemléki védettségű épületet a történeti hűségnek megfelelően állítottuk helyre. A gondűző-villa reprezentatív események, fogadások helyszínéül is szolgál.

Campus-közpark

Budapest új, közel 1,5 hektáros közparkjába csaknem 16 000 új növényt telepítettünk. A fejlesztéssel gyarapodott a lélegző felület, a lakosság számára nyitott parkban 10 000 m² a teljes zöldfelület, amelyet utak, pihenők és utcabútorok szegélyeznek.

Térkép

Fotó

Kulcsszámok

25 000 m²

épített terület

7

épület

15 000 m²

park

300+

új vagy megújult helyiség

Fontosabb dátumok

  • 2014: a beruházás indulása
  • 2016: a műhelyház átadása
  • 2018: a médiaház átadása
  • 2019: a beruházás befejezése

Finanszírozás

  • hazai forrás

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás