»

»

Ludovika Campusfejlesztés

Ludovika Campusfejlesztés

A Ludovika fejlesztése 2011-ben kezdődött: a kormány arról döntött, hogy a köz szolgálatára készülő szakembereket egyetlen intézményben képezzék, ennek helyszínéül tervezték a mai campust. A Ludovika Campus a teljes magyar közszolgálati felsőoktatást megvalósító Nemzeti Közszolgálati Egyetem otthona.

A beruházás első öt éve alatt összesen 10 ezer embernek adott munkát, amellyel csaknem 70 ezer négyzetméternyi új épület jött létre. A Ludovika kapcsán indult városfejlesztés első ütemére nettó 34 milliárd forintot fordított a kormány, ráadásul a mindenkinek nyitott Orczy park 100 ezer négyzetméterrel bővült. A Beruházási Projekt első ütemének 2018-as zárásával tehát újjáéledt egy teljes, korábban elhanyagolt városrész: az Orczy-negyed megújításával, egy leépült közpark és városrész rehabilitációjával az egész Józsefvárosban és Budapesten is javult az életminőség.

A Ludovika Campus megvalósulása a Nemzeti Közszolgálati Egyetem életében jelentős esemény, hiszen hosszú idő után újra egyetemi funkciót kapott az egykoron a Ludovika Akadémia részeként működő épület. A felújítás során a szárnyépület eredeti homlokzatát megőrizték. A több mint 8000 négyzetméter hasznos alapterületű épületben 21. századi irodák, szemináriumi termek, nyelvi laborok, és a ludovikás hagyományokat őrizve két vívóterem is várja a hallgatókat.

Az elismerést bizonyítja, hogy a Ludovika Campus Magyar Örökség-díjban részesült. Szintén jelentős eredmény, hogy a campus a 2019-es Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton speciális létesítmények kategóriában nyert ezüstérmet.

A Campusfejlesztés elemei:

FŐÉPÜLET

A campusfejlesztés első elemeként, 2014-ben átadott épület eredeti szépségében szolgálja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem polgárait. A Díszterem, a Hősök Folyosója és az egyetemi Kápolna, a digitális és papíralapú egyetemi könyvtár mellett korszerű oktatótermek, hallgatói zsibongó, egyetemi büfé, irodák és korszerűen felszerelt tárgyalók is helyet kaptak itt.

ÚJ OKTATÁSI ÉPÜLET

A 28,1 méter magas, 85 méter széles és 90 méter hosszú, több mint húszezer m2 összterületű, 3955 fő egyidejű befogadására alkalmas épület 21 hónap alatt készült el. Az oktatási munkát 1-1 db 500 és 300 fős nagyelőadó, 2 db 140 fős, 4 db 80 fős, valamint 61 db 20-40 fős előadó és szemináriumi terem, továbbá nyelvi és informatikai laborok, open labor helyiségek, s nem utolsó sorban egy 53 fős olvasóterem szolgálja. Az oktatóknak 100, átlagosan 25m2-es iroda áll rendelkezésére. Az épületben tanulókat, dolgozókat egy 2600 adagos főzőkonyha, egy 300 adagos grillkonyha és 2 büfé szolgálja ki, jó időben pedig élvezhetik az 1300 m2-es tetőterasz nyújtotta pihenési lehetőségeket.

AZ ÁLLAMTUDOMÁNYI KAR KOLLÉGIUMA (ORCZY ÚT)

A 21,8 méter magas, 50 méter széles és 65 méter hosszú, 800 fő egyidejű befogadására alkalmas – 600 fő a szobákban, 200 fő a közösségi tereken – épület 16 hónap alatt készült el. A 2-2 fős szobákból álló lakóegységekhez előszoba, zuhanyzós fürdő és WC tartozik. Minden szinten 2 teakonyha, a földszinten recepció, 3 db összenyitható, tanterem jellegű multifunkciós terem, aulatér, büfé, valamint mosoda, kerékpártároló, igazgatási irodák, közösségi vizesblokkok találhatók.

RENDŐRTISZTI KAR KOLLÉGIUMA ÉS SPECIÁLIS KÉPZÉSI ÉPÜLET (DIÓSZEGHY ÚT)

A 26,05 méter magas, 48 méter széles és 63 méter hosszú, 600 fős kollégium 2-2 fős szobákból álló lakóegységeihez előszoba, zuhanyzós fürdő és WC tartozik. Minden szinten két teakonyha, a földszinten pedig recepció, multifunkciós terem, aulatér, büfé, valamint mosoda, igazgatási irodák, közösségi vizesblokkok találhatók. A belső udvaron 24×40 méteres alakuló tér is van. A földszinten található még a Campust is kiszolgáló üzemorvosi helyiségcsoport, jól felszerelt labor mobil defibrillátorral, valamint egy 560 fős öltöző, az egyenruhák tárolásra alkalmas szekrényekkel, zuhanyzókkal. Az első emeleten egy 37 méter hosszú, 21 tonna súlyú gyalogoshíd vezet át a Campus területre.

A 15,9 méter magas, 45 méter széles és 65 méter hosszú különleges képzési épületben gépkocsivizsgálatot, határőrfülke-modellben az útiokmány-ellenőrzést tanulhatnak a leendő tisztek. A színpadtechnikával – fény, akusztika, kamerák – támogatott szituációs lövészeti terem, a nyomozati oktatás szituációs helyiségei, a rabosítás oktatását segítő tanzárka, a kihallgató-helyiség, valamint a bankfiók-, átlagos lakás-, és vendéglátóhelyiség-modellek a gyakorlati képzést szolgálják.

SPORTCSARNOK

A létesítmény küzdőtere alkalmas kézilabda, kosárlabda, röplabda, tenisz, tollaslabda, teremlabdarúgás, asztalitenisz, vívás, torna és különböző küzdősportok – birkózás, cselgáncs, ökölvívás, karate – gyakorlására. A berendezést aerobikterem, mászófal, bordásfalak, ereszkedő deszantkötél egészíti ki. A főpálya és az edzőpálya is keresztirányban felosztható leereszthető függönyökkel. A nézőtér 1320 +6 db kerekesszékkel is megközelíthető férőhellyel rendelkezik, alsó három sora hátrahúzható mobil elemekből épült. A sportolókat tíz darab 20 férőhelyes csapatöltöző várja, ezekből kettő akadálymentesített.

USZODA

A 200 fős nézőtérrel rendelkező épületben egy 25 méteres, 8 sávos, 220 cm vízmélységű sportmedence, vízilabdázásra is alkalmas kialakítással, valamint egy 15 méteres, változó mélységű bemelegítő és oktatómedence van. A négy darab, egyenként 20 fő befogadóképességű csapatöltözőből kettő akadálymentesített.

LÖVÉSZKLUB

Az épület földszintjén van a fogadó előcsarnok és a recepció, két, egyenként 20 fős öltöző, a felügyeleti irodák és egy oktatásra is alkalmas klubhelyiség. Az emeleten van a két taktikai és szituációs éleslövészetre alkalmas, 25 méteres, 10 állásos többfunkciós lőtér.

TÓPARTI ÉPÜLET (hallgatói központ)

A 8 méter magas, 14,8 méter széles és 58,5 méter hosszú épület a már ikonikussá vált Csinibaba című filmben szereplő és teljes egészében megújult tó partján helyezkedik el. Többek között egy 200 fős étterem, valamint klubhelyiségek, irodák találhatóak itt.

KÜLTÉRI SPORTPÁLYÁK

Az egyetem kültéri sportpálya-komplexuma rendészeti gyakorlópályát, 6 sávos, 400 méteres recortán burkolatú futó- és multifunkciós pályát, távol- és hármasugró gödröket, valamint két műfüves futsal- és négy salakos teniszpályát foglal magába.

SZABADIDŐS TERÜLET

A nagyközönség számára is nyitott terület Budapest egyik legmodernebb és legújabb fitnessparkja, amelyben görhoki pálya, időmérésre alkalmas, recortán burkolatú futópálya, street ball és multifunkciós pályák találhatók. A területen hangsúlyos szerepet kapott a street fitness, a számos elemből álló pályát sorversenyre is alkalmas módon alakították ki. A városi szabadtéri akrobatika szerelmesei vadonatúj parkour-pályán gyakorolhatják biztonságosan kedvenc sportjukat. Mindez nagyméretű mászóvárat, csúszdákat, hintákat és köteles csúszó pályát is tartalmazó játszórtérrel, valamint büfével és új vizesblokkokkal egészül ki.

Térkép

Fotó

Ludovika Campusfejlesztés

Videó

Kulcsszámok

100 000 m²

parknövekmény

70 000 m²

új épület

Fontosabb dátumok

  • 2011: a beruházás kezdete
  • 2014: a főépület átadása
  • 2020: a beruházás befejezése

Finanszírozás

  • hazai forrás

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás