»

»

Ferencvárosi szabadidőpark

Ferencvárosi szabadidőpark

A Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark megépítésével az egykori környezetkárosító gyárak helyén egy több mint 10,7 hektáros szabadidő- és sportparkot, rendezett Duna-partot és a nagyközönség számára is nyitott sportközpontot vehetnek birtokba a budapestiek. A ferencvárosi, a csepeli és a fővárosi önkormányzat támogatásával megépülő Nemzeti Atlétikai Központ környezetében több mint 1600 fát ültetünk, ebből 477 kerül a szabadidőparkba. A táj- és kertépítészeti átalakításoknak köszönhetően a teljes terület szebb, zöldebb, egészségesebb lesz.

A IX. kerületi önkormányzattal kötött megállapodásnak megfelelően a Nemzeti Atlétikai Központ épületében és az azt körülölelő ferencvárosi szabadidőparkban számos, a nagyközönség és kiemelten a ferencvárosiak számára használható szabadidős funkció kap helyet. A cél az, hogy ez a terület ne csak a 2023-ban esedékes atlétikai világbajnokság helyszíne, illetve az atlétikasport hazai központja legyen, hanem a budapestiek is használhassák. A funkciók egy része már a Nemzeti Atlétikai Központ átadásával megvalósul, másik része az atlétikai világbajnokság után, a stadion és környezete átalakításával jön majd létre.

A szabadidős és rekreációs funkciók tervezése Ferencváros Önkormányzatával egyeztetve 2020 júniusában megkezdődött. A kormány döntése alapján az előkészítő építtetői feladatok ellátása, a beruházás előkészítése, illetve a létesítmények megvalósításához szükséges engedélyes, valamint kiviteli tervek elkészítése a Budapest Fejlesztési Központ feladata.

A parkban az alábbi funkciók kapnak helyet:

Plázs
A ferencvárosi szabadidőpark északi részén a Duna-parton egy mintegy 2 000 m²-es, részben homokborítású terület létesül utcabútorokkal, növényzettel, közvilágítással. Így ezen a területen a budapestiek élvezhetik a Duna közelségét, kulturált körülmények között sétálhatnak, pihenhetnek a homokos parton. A plázs az elképzelések szerint már a kivitelezés I. ütemében, a 2023. évi átadásra megvalósulhat.

Ökorámpa, futópálya
Kétirányú futásra alkalmas rámpa létesül, amely a dunai oldalon kialakítandó sétányt köti majd össze az Atlétikai Stadion tetején kialakítandó úgynevezett városi gyűrűvel. Cél, hogy a két futóútvonal lépcsőmentesen kapcsolódjon össze. A rámpa már a kivitelezés I. ütemében, a 2023. évi átadásra megvalósulhat.

Városi gyűrű, kültéri fitneszcentrum és extrémsportpark mászófallal
A stadion felső szintjén is létrejön egy olyan szabadon használható köztér, ahol pihenni, találkozni, sportolni, beszélgetni lehet, miközben a városi panorámában gyönyörködünk. A park területén pedig további kültéri fitneszberendezések, görparkelemek és mászófal is lesz. Ezek a II. ütemben, a 2023-as világbajnokság után, a végleges állapot kialakításakor készülnek el.

Óvoda
A Stadion épületbe integrálva, a közönségforgalmi szinten 90 férőhelyes, 4 csoportszobás óvoda készül a szükséges kiegészítő helyiségekkel és a közelben, a stadion mellett kialakított játszóudvarral. Az óvoda a 2023-as világbajnokság után, a végleges állapot kialakításakor lesz kész. (II. ütem)

Játszótér
Mintegy 3 000 m² alapterületű igényes játszótér létesül a park területén. A játszótéri eszközök és a játszótér berendezése mind 3-6, illetve 6-12 éves gyerekek számára alkalmas lesz. A játszótér a II. ütemben, a 2023-as világbajnokság után, a végleges állapot kialakításakor lesz kész.

Kültéri medence
A Vituki strand pótlására tervezendő a parkba egy téli-nyári használatú, 33 méteres kültéri medence pihenőterülettel és kiszolgálóhelyiségekkel. A medence a II. ütemben, a 2023-as világbajnokság után, a végleges állapot kialakításakor lesz kész.

Kutyafuttató
Mintegy 2 000 m² alapterületű körbekerített kutyafuttatót is tervezünk a parkba, szintén a II. ütemben valósul meg.

Szabadtéri mozi
A parkban szabadtéri mozielőadáshoz alkalmas terület is lesz a szükséges elektromos csatlakozásokkal.

Szoborpark
Helyet kap egy szoborpark is a területen.

Térkép

Látványterv

Ferencvárosi Szabadidőpark látványterv

Kulcsszámok

10,7 ha

új parkterület

16 238

cserje ültetése

477

fa ültetése

131 000 fő

közvetlenül érintett emberek száma

Főbb adatok

Típus

zöldfejlesztés

zöldfejlesztés

Elhelyezkedés

Budapest IX. kerület

Budapest IX. kerület

Terület

12 hektár

10,7 hektár

Partnerek

NAPUR Architect, IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat, Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, Beruházási Ügynökség

NAPUR Architect, IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat, Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, Beruházási Ügynökség

Fázis

engedélyezési tervdokumentáció elkészült, kiviteli tervek készítése és engedélyezés folyamatban

engedélyezési tervdokumentáció elkészült, kiviteli tervek készítése és engedélyezés folyamatban

Forrás

állam

állam

Fontosabb dátumok

  • 2021: tervezés

Finanszírozás

  • hazai forrás

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás