»

»

Dunai Evezős Központ

Dunai Evezős Központ

Magyarországon jelenleg mindössze két helyen található a minimális követelményeknek megfelelő evezőspálya. Ezeket a sportlétesítményeket a Magyar Evezős Szövetség csak alkalomszerűen veszi igénybe, évente 2-3 versenyre. Cél egy nemzetközi színvonalú evezős edző- és versenypálya kialakítása, amely szabadidős és rekreációs funkciók kiszolgálására is alkalmas. A sportlétesítménynek képesnek kell lennie hazai és nemzetközi versenyek lebonyolítására, ennek megfelelően kialakított sportpályákkal, kiszolgálóterekkel. A kormány döntése alapján az előkészítő építtetői feladatok ellátása, a beruházás előkészítése, illetve a létesítmények megvalósításához szükséges engedélyes valamint kiviteli tervek elkészítése a Budapest Fejlesztési Központ feladata.

A Soroksári-Duna-ágon létesítendő evezősközpont nemcsak XXI. századi evezősverseny-helyszín lesz, de sportolási, kikapcsolódási lehetőséget nyújt Budapest lakosságának is. A Dunai Evezős Központ alkalmas lesz nemzetközi versenyek lebonyolítására, megfelel majd a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) előírásainak.

Milyen funkciói lesznek a központnak?

A klubépületből, céltoronyból, technikai épületből, VIP-lelátóból, hajóhangárakból és egyéb kiszolgálólétesítményekből álló központ helyszíne a Soroksári-Dunán van, a Gubacsi híd és a tervezett Galvani híd között. A központ edzőtáborként is használható lesz, így magába foglal majd egy sportszállót sportpályákkal, de szabadidős és rekreációs funkciókat is nyújt a környéken élőknek. A központ területén lévő pálya nézőterét 3000 főig lehet majd bővíteni.

A pályának és a hozzá tartozó létesítményeknek reprezentálnia kell a magyar élsportban betöltött vezető szerepét, a sportág szellemiségét. Figyelembe kell venni, hogy a létesítmény alapvetően sporttevékenység végzésére szolgál, de egyéb rekreációs szerepet is betölthet, ezeket ki kell szolgálnia építészeti, környezetalakítási eszközökkel.

Térkép

Látványterv

Kulcsszámok

50 ha

beruházási terület

9 444 m2

beépített szintterület

17 664 m2

zöldterület

8

szabványos, bólyázott pálya

1

gyalogos-kerékpáros híd

4 250 m

új gyalogos-kerékpáros sétány

Főbb adatok

Típus

Sportlétesítmény

Sportlétesítmény

Elhelyezkedés

Budapest IX., XX és XXI. kerület

Budapest IX., XX és XXI. kerület

Terület

50 ha

50 ha

Fontosabb dátumok

  • 2021: kivitelezési terv és engedélyezés

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás