Szigethalomtól Ráckevéig - A ráckevei hév fejlesztéséről kérdeztük az utasokat

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia részeként nem csak a hévvonal, de az állomások is megújulnak, hogy az elővárosi kötöttpályás közlekedés egységes és magas színvonalú legyen. Nincs ez másként a ráckevei hév esetében sem: számos helyen egységes megjelenésű, esztétikus, funkciógazdag típusmegállókat alakítunk ki, a jelentősebb csomópontokon – mint például a tököli vagy a ráckevei hévvégállomás – pedig egyedi megállókat tervezünk. A ráckevei hév 23 megállóhelyéről különböző szakaszokra bontva kérdezzük meg az érintetteket. Elsőként a Szigethalom és Ráckeve közti szakaszról kértük ki a lakosság véleményét 2021 nyarán. A kérdőívet összesen 792-en töltötték ki, véleményük, visszajelzéseik a tervezők és a BFK munkáját segítik. A felmérés eredményét az alábbiakban ismertetjük. Köszönjük mindenkinek, aki időt szánt a kitöltésre!

Kérdőívünket 2021. június 23. és 2021. július 21. között tölthették ki az utazók és a környéken élők. Utazási szokásaikra kérdeztünk rá, valamint a Szigethalom és Ráckeve közti szakasz megállóinak újragondolásával és a megállók közelében található közterek megújításával kapcsolatban voltunk kíváncsiak a véleményükre.

A válaszadók 40%-a használja naponta vagy minden munkanapon a ráckevei hévet, a kitöltők negyede pedig havonta vagy ritkábban utazik a H6-os, ráckevei vonalon. A szakasz hévmegállóit a kitöltők 49%-a közelíti vagy közelítené meg a jövőben kerékpárral, a megkérdezettek 53%-a továbbszállítja kerékpárját a héven. A kerékpárral közlekedőket arról is kérdeztük, hogy a jövőben mely megállókat közelítik vagy közelítenék meg leginkább kétkeréken. A legtöbben (53%) Ráckeve végállomást jelölték meg. A kerékpárosok több mint negyede biciklivel menne Tököl megállóhelyhez is (27%). A szakaszon található hévmegállóhelyeket a kitöltők 62%-a közelíti vagy közelítené meg autóval, a kitöltők 93%-a venné igénybe a megállóhelyek mellett létesítendő P+R parkolókat.

A megállóhelyek és környezetük megújításáról készült tervek szerint a korszerűsített peronok akadálymentesek és részben fedettek lesznek. A helyi igényeknek megfelelő számú P+R parkoló segíti az autóval közlekedőket. További 3-3 db K+R parkolóhely pedig azok számára biztosítja a gyors ki- és beszállást, akik csak rövid ideig szeretnének autóval tartózkodni a megállóhelyek környezetében. Nem csak az autók, de a kerékpárok tárolása is megoldódik: fedett B+R kerékpártárolók várják majd a biciklivel érkezőket.

A Szigethalom megállóhely és Ráckeve végállomás közötti szakaszon található megállóhelyekről készült helyszínrajzok megismerése után a válaszadók visszajelzést adhattak a fejlesztés egyes elemeiről.

Szigethalom megállóhely esetében a szigethalmi lakosok 28%-a teljes mértékben, további 35%-a inkább elégedett a helyszínrajzon bemutatott fejlesztésekkel. A település másik megállóhelye, Szigethalom alsó állomás fejlesztési terveivel a lakosok 39%-a teljes mértékben, további 11%-a inkább, 44%-a pedig közepesen elégedett. Itt elsősorban a parkolással kapcsolatban kaptunk visszajelzéseket, ezért a terveket ilyen szempontból felülvizsgáljuk.

Tököl megállóhelyen a helyi lakosok 40%-a teljes mértékben, 46%-a inkább elégedett a bemutatott fejlesztésekkel.

A szigetcsépi lakosok 61%-a teljes mértékben, 22%-a inkább elégedett a település hévmegállójának tervezett fejlesztéseivel.

Szigetszentmárton-Szigetújfalu megállóhelyről a helyi lakosok 65%-a mondta, hogy teljes mértékben elégedett a megállóhely és környezetének kialakításával. A helyi lakosok további 24%-a inkább elégedett a bemutatott tervekkel.

Horgásztanyák és Angyalisziget megállóhelyek kihasználtsága az előzetes adataink és a jelenlegi felmérések szerint is rendkívül alacsony. Annak érdekében, hogy minél több embernek gyorsabb és kényelmesebb szolgáltatást tudjunk nyújtani, a fejlesztés során újragondoljuk a hévmegállók kiosztását, elhelyezkedését, a térség közösségi közlekedési kapcsolatait is. Horgásztanyák és Angyalisziget megállóhelyek esetében az utasok hév helyett busszal közlekedhetnek majd.

A Horgásztanyák megállóhelyen fel- vagy leszállók fele évszaktól függetlenül havonta vagy ritkábban használja a megállóhelyet. Angyalisziget megállóhelyet ennél is ritkábban használják az ott rendszeresen fel- és leszálló utasok. A kitöltők közel 70%-a évszaktól függetlenül havonta vagy ritkábban választja ezt a megállóhelyet. Mindkét megállóhelyet a válaszadók közel fele rekreációs céllal keresi fel vagy azért, mert nyaralója a közelben van.

Ráckeve végállomás és környezete átfogóan megújul: 400 méterrel délebbre, a városközponthoz közelebb kerül. A korszerűsített peronok akadálymentesek és részben fedettek lesznek. Az új állomásépület az alapvető funkciók mellett több új szolgáltatásnak is helyet adhat majd. Összesen 150 férőhelyes P+R parkoló létrehozását tervezzük, illetve 114 db fedett B+R kerékpártároló várja a biciklivel érkezőket. Ráckeve végállomás esetében a helyi lakosok 42%-a teljes mértékben, 32%-a inkább elégedett a hév-végállomás helyszínrajzán bemutatott tervekkel. Arról is kérdeztük a kitöltőket, hogy a végállomáson kialakítható szolgáltatásokat a jövőben milyen használati rendszerességgel vennék igénybe, legtöbben a mosdókat, az étkezési lehetőséget biztosító kereskedelmi egységeket, a bankautomatákat és az információs pontokat látogatnák meg a leggyakrabban.

A megállók tervezése során nem csak a funkcionális megújulást tartjuk szem előtt. Olyan egyedi művészeti alkotásokat szeretnénk elhelyezni a megállókban, amelyek az utasok számára fontos témákat jelenítenek meg. A vizsgált szakaszon tervezett műalkotások tematikájára összesen 221 javaslat érkezett. Többek között a természetről, élővilágról készült műveket, a Dunával kapcsolatos alkotásokat, helyi nevezetességeket és helytörténeti emlékeket látnának viszont legszívesebben a megállóhelyek környezetében.

A kérdőív részletes feldolgozása után az eredmények figyelembevételével folytatódik a tervezés. Köszönjük mindenkinek, aki időt szánt a kitöltésre! 

Amennyiben érdeklik az egyes kérdésekre adott válaszok megoszlása, töltse le az alábbi elemzést:

2021.10.19.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás