Vizes élőhely létesül Csepelen

A Csepel-szigeti közpark Vizes élőhelyének kialakítására és a csapadékvíz elvezetésének tervezésére jelent meg hirdetmény az Európai Unió hivatalos közbeszerzési lapjában.

Közbeszerzési pályázatot hirdetett a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) a Csepeli rekreációs közpark területén kialakítandó Vizes élőhely (Wetland) és a kék-zöld infrastruktúrába integrált csapadékvíz gazdálkodás ellátásának tervezésére. A közbeszerzési hirdetmény július 12-én megjelent az Európai Unió hivatalos lapjában, a TED-en.

A BFK Csepel északi részén egy több mint 36 hektár területű új városi közpark kialakítását határozta el. Összhangban a területre készült Mestertervvel, a közpark részeként megépül a Vizes élőhely, amely egyrészt a tervezési terület környezetében, a Weiss Manfréd út mentén létesítendő városrész burkolt és beépített felületein keletkező csapadékvizet kezeli és helyben tartja, másrészt hozzájárul a közpark biodiverzitásának növeléséhez a változatosabb élőhely létrehozásán keresztül, harmadrészt a városi mikroklíma javításában is jelentős szerepet játszik. Az északi-déli irányban kanyargó Wetland funkciója, hogy a környező területen keletkező csapadékvizet helyben tartsa, azt csak a természetes szűrőrétegen átengedve, megtisztulva eressze a Ráckevei (Soroksári)-Dunába. Továbbá természetes vizes élőhelyet biztosít számos növény- és állatfajnak, ezáltal nő a biodiverzitás, a terület biológiai sokfélesége. Emellett fontos szerepet játszik a városi mikroklíma javításában azáltal, hogy a megfelelő pára hozzájárul a hősziget csökkentéséhez. A Wetland ugyanis javítja Budapest klímáját is, csökkenti a hőséget: a lehullott csapadékot megtartja, fokozatosan párologtatja, így hozzájárul ahhoz, hogy a városi hősziget hatás csökkenjen. A vízelvezetés és a kék-zöld infrastruktúra területe körülbelül 5,4 hektár, a kék-zöld-infrastruktúrán belül kialakítandó Wetland, víztározó és szikkasztó területe mintegy 2,3 hektár. A kapcsolódó intenzíven beépített városnegyed csapadékvizét 10,9 hektárnyi területről kell összegyűjteni. Emellett figyelembe kell venni a park területén megvalósuló egyéb létesítmények – BMX pálya (1,1 hektár) és klubház (1100 nm), görpark (1,5 hektár), pavilonok (500 nm) – keletkező csapadék vizeinek kezelését is.

A Csepeli közparkot is magába foglaló Budapest Déli Városkapu Mesterterv tervdokumentációja 2020. júliusában készült el. A Mesterterv kék-zöld, Wetland és közmű szakági munkarészei egy úgynevezett kék-zöld infrastruktúrát, egy új, innovatív szemléletű vízgazdálkodási megoldást határoznak meg a terület csapadékvíz kezelésre és csapadékvíz gazdálkodásra. A BFK megbízását elnyerő tervező alapvető feladata a Wetland teljes körű megtervezése a szükséges víztisztító ökoszisztéma rendszer kialakításával és tájépítészeti megjelenéssel együtt, illetve a tervezési területen és a közvetlenül csatlakozó vízgyűjtő területeken a közterületek csapadékvíz elvezetési rendszerének megtervezése. Emellett a közvetlenül csatlakozó területekről, ingatlanokról (nem közterületi ingatlanokról) érkező csapadékvíz befogadása/elvezetése, továbbá ezen csapadék vizek tározása, szikkasztása, szűrése (csapadékvíz gazdálkodás) a Mestertervben meghatározott kék-zöld infrastruktúra tervezési elveinek és előírásainak figyelembevételével, valamint a tervezési feladatokkal kapcsolatos egyéb intézkedések biztosítása, szakmai támogatása. Ugyancsak feladat a Wetland fenntartásához, illetve a száraz időszakokban szükséges vízpótlás vízmennyiségének meghatározása és a vízpótlás lehetséges forrásainak számbavétele, az optimális műszaki megoldás meghatározása.

A tervezési szakasz négy részre bontható: vízellátási/vízutánpótlási tervek, koncepciótervek, engedélyezési tervek (beleértve vízjogi, illetve egyéb létesítési terv), és kivitelezési tervek készítése. A BFK-hoz az ajánlatok augusztus 10-éig érkezhetnek be.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás