Új országos buszjáratok a Balatonhoz

Új busz-, illetve vonatjáratokkal és csatlakozásokkal javul a Balaton elérése Magyarország számos településéről az idei szezonban. Az új menetrendet a Nemzeti Közlekedési Központban megtartott egyeztetések alapján a Technológiai és Ipari Minisztérium rendelte meg, a Volánbusz nyári menetrendje június 16-án, a tanszünet kezdetén, a vasúti június 18-án lép életbe.

Idén nyáron is indul közvetlen autóbuszjárat Salgótarjánból Siófokra csütörtöktől vasárnapig, a 21-es út menti településeket is érintve. Siófokon 15-20 perces átszállási idővel a Balaton déli partján közlekedő Balaton InterCity-járatokra is kedvező átszállást biztosítanak.

Ebben a szezonban gyakrabban indul az Eger–Gyöngyös és a Balaton között közlekedő autóbuszjárat: a nyári tanszünetben már minden nap jár. Gyöngyös és Siófok között expresszjáratként, majd a déli part valamennyi települését érintve már Keszthelyig és Hévízig biztosít közvetlen kapcsolatot.

A Szegedről, Kecskemétről, Békéscsabáról nyáron vagy egész évben a Balatonhoz közlekedő járatok menetrendje is módosul, hogy minél több településről és minél kedvezőbb csatlakozási lehetőségekkel utazhassanak a nyaralók.

Dél-Dunántúl térségében is folytatódik a Balaton elérhetőségének fejlesztése. A tavaly indult és rendkívüli népszerűségnek örvendő, jellemzően szombaton és vasárnap Pécsről, Komlóról Balatonlelle, Fonyód érintésével Balatonmáriafürdőig közlekedő autóbuszjárat idén nyáron már péntekenként is jár, hétvégén pedig egészen Zalakarosig meghosszabbítva biztosít közvetlen utazási lehetőséget. Pécsről, Kaposvárról már nemcsak a kora reggeli és délelőtti, hanem a délutáni időszakban is eljuthatunk a tó Balatonlelle és Keszthely közötti településeire. Pécsről idén is naponta összesen hat közvetlen gyorsjárat indul Siófok felé, két járat pedig – Dombóvár, Siófok, Veszprém érintésével – továbbra is egészen Balatonfüredig közlekedik.

Északnyugat-Dunántúl autóbuszos közlekedésében sok fejlesztés történik június 16-tól. Győr és Pápa között az átalakuló buszmenetrend miatt a külön-külön óránként – más-más falvakat érintve – ütemesen járó buszok és a vonatok együttesen félóránként adnak eljutást. Az érintett buszok közül kétóránként Ajka felé, kétóránként pedig Devecser felé mennek tovább, így ezeknek a régióknak is javul a kapcsolata Győr felé. (Mivel így a Győr és Tapolca közötti buszok Ajka felé mennek, a párhuzamosság megszűnik, a Győr és Tapolca közötti utazáshoz célszerű inkább a vasutat, a Helikon InterRégió vonatokat választani.)

A Zalaegerszegről eddig csak Keszthelyig, ütemesen, óránként járó buszok továbbmennek Balatongyörökig. A Balaton északi partján fekvő valamennyi település kétóránként lesz elérhető, mint ahogy Balatonederics, Tapolca, Kapolcs és térsége is. A buszok Keszthelyen csatlakoznak a Balaton déli partja irányába induló vonatokhoz – egyetlen átszállással biztosítva a térség kapcsolatát a Balaton déli partjára is. A Balaton északi partjának elérhetősége Lentiből és térségéből is kedvezőbbé válik, egész évben naponta két közvetlen autóbuszjárat is indul a tó irányába.

A Veszprém és Zala megye közötti járatokkal javul az elérhetőség Veszprém és a Balaton északi partja között is, mivel napközben kétóránként, reggel Veszprém, délután Balatonfüred–Badacsony–Keszthely felé óránként indulnak az autóbuszok. A Veszprém–Tapolca gyorsjáratok jellemzően egész nap óránként indulnak. Új buszok indulnak naponta kétszer Szombathelyről, Körmendről és vasúti csatlakozással Szentgotthárd térségéből Hévízre, a Balaton északi partjára és Veszprémre.

A MÁV-START ugyancsak több régióból indít közvetlen vonatokat a Balatonra, így nemcsak az összes megyeszékhelyről, de számos más, minden korábbinál több településről lehet közvetlenül utazni a tóhoz ezen a nyáron hétvégén. A balatoni vasúti fejlesztésekről tájékoztató:

https://www.facebook.com/vitezydavid/posts/565658438249518

Részletes információk az új országos buszjáratokról:

https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/38800

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás