Több járat, több csatlakozás az északnyugat-magyarországi buszvonalakon

Jelentősen bővül és a vasúthoz csatlakozó, a megyehatárokon átnyúló ütemes regionális rendszerré alakul az autóbusz-hálózat Északnyugat-Magyarországon. A fejlesztések június közepétől lépnek életbe a közösségi közlekedésben.

Az elmúlt napokban a frissen megalakult Nemzeti Közlekedési Központ, a MÁV-Start és a Volánbusz vezetői, szakemberei döntöttek számos, korábban előkészített bővítésről, menetrendi javításról. A fejlesztések egy része a nyári szezonra szól, elsősorban a Balaton jobb megközelítését szolgálja, más része nem szezonális, egyes térségek közlekedése alapvetően átalakul, nagyon sok település kap sűrűbb, általában ütemes összeköttetést fontos irányokba. Javul a vonat-busz együttműködés.

Zala, Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron megye az egyik régió, ahol számottevően átalakul, javul a Volánbusz hálózata június 16-tól. Valamennyi, a térségben közlekedő országos és regionális autóbuszjárat összehangoltan, a jelenleginél egyenletesebb elosztás szerint indul, és számos, két oldalról csak a megyehatárig tartó rövidebb járat összekötésével is jelentősen bővül a térségben a közvetlenül elérhető viszonylatok száma. Az autóbuszok többször érintik a vasútállomásokat, ezáltal javulnak a csatlakozások az autóbuszok és a vonatok között is. Egyes vonalakon az első járat korábban, az utolsó később indul, ezzel is bővítve a kínálatot.

Győr és Pápa között az átalakuló buszmenetrend miatt a külön-külön óránként – más-más falvakat érintve – ütemesen járó buszok és a vonatok együttesen félóránként adnak eljutást. Az érintett buszok közül kétóránként Ajka felé, kétóránként pedig Devecser felé mennek tovább, így ezeknek a régióknak is javul a kapcsolata Győr felé. (Mivel így a Győr és Tapolca közötti buszok Ajka felé mennek, a párhuzamosság megszűnik, a Győr és Tapolca közötti utazáshoz célszerű inkább a vasutat, a Helikon InterRégió vonatokat választani.)

A Zalaegerszegről eddig csak Keszthelyig, ütemesen, óránként járó buszok továbbmennek Balatongyörökig. A Balaton északi partján fekvő valamennyi település kétóránként lesz elérhető, mint ahogy Balatonederics, Tapolca, Kapolcs és térsége is. A buszok Keszthelyen csatlakoznak a Balaton déli partja irányába induló vonatokhoz – egyetlen átszállással biztosítva a térség kapcsolatát a Balaton déli partjára is. A Balaton északi partjának elérhetősége Lentiből és térségéből is kedvezőbbé válik, egész évben naponta két közvetlen autóbuszjárat is indul a tó irányába.

A Veszprém és Zala megye közötti járatokkal javul az elérhetőség Veszprém és a Balaton északi partja között is, mivel napközben kétóránként, reggel Veszprém, délután Balatonfüred–Badacsony–Keszthely felé óránként indulnak az autóbuszok. A Veszprém–Tapolca gyorsjáratok jellemzően egész nap óránként indulnak. Új buszok indulnak naponta kétszer Szombathelyről, Körmendről és vasúti csatlakozással Szentgotthárd térségéből Hévízre, a Balaton északi partjára és Veszprémre.

A Volánbusz hálózata máig magán viseli annak nyomait, hogy a helyközi buszközlekedést a 60-as évektől két tucatnyi szétszabdalt Volán-társaság végezte, csak ezen a környéken a Vasi Volán, a Kisalföld Volán, a Zala Volán, a Balaton Volán, a Bakony Volán és a Somló Volán. Az elmúlt évek céges integrációját most a hálózat integrációja követi, így új, megyehatárokon átnyúló regionális buszhálózatok jöhetnek létre, melyek sokkal hatékonyabban tudják szolgálni az utasokat. Az országos rendszert alkotó, négy számjegyből álló viszonylatszámokat az új rendszer térképei és menetrendjei is tartalmazza, a járatokat az utazástervező alkalmazások (pl. a Google) is így jelöli a könnyebb érthetőség érdekében.

Az észak-dunántúli buszközlekedés változásairól itt lehet bővebben olvasni: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/38794

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás