Népszerűek a balatoni járatok

Az elmúlt években több mint 500 milliárd forintot költött a Kormány a balatoni és a tóhoz vezető vasúti pályák rekonstrukciójára. A déli parti vonal teljesen megújult, szakaszosan a második vágány is megépült, az északin Balatonfüredig elkészült a villamosítás. A fejlesztéseknek megvan az eredménye, vonzóbbá és gyorsabbá vált a vasúti utazás, így idén június 12-ig már több mint 480 ezren utaztak vonattal a Balatonhoz. Ez 2019 azonos időszakával, tehát a járvány előtti adatokkal összehasonlítva 80 százalékos növekedést jelent!

A Kormány szándéka, hogy egyre vonzóbbá tegye a vasutat, a közösségi közlekedést – tájékoztatta a sajtót Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedéspolitikáért felelő államtitkára és Pafféri Zoltán, a MÁV elnök-vezérigazgatója a Volánbusznál június 16-án, a vasúton június 18-án indult a nyári főszezoni menetrend kapcsán.

A Balatonra ütemes InterCity és InterRégió vonatokból álló ütemes nappali menetrendi struktúra mindkét partra ad kínálatot Budapestről.

A déli parton a budapesti Déli pályaudvarról az egyik órában Nagykanizsáig, a másikban Keszthelyig közlekedő InterCityk adják a szolgáltatás gerincét, az előbbi Tópart néven újdonságként már 1. osztályú kocsit is visz, ezenkívül nagy kapacitású, akár 30 bringának is elegendő kerékpárszállító kocsit is.

A Keszthelyre közlekedő Balaton IC-kben megújult étkezőkocsi is közlekedik. Az IC-kben helyjegyes InterCity és hagyományos expressz kocsik is járnak.

A IC-ket a somogyi oldalon Budapestről a Siófokig, Fonyódig vagy Balatonszentgyörgyig közlekedő, Székesfehérvártól minden megállót kiszolgáló, felármentes, klímás Déli parti InterRégiók egészítik ki.

Az északi parton a Kék Hullám IC-k kétóránként járnak Budapest Déli és Tapolca között. Idei fejlesztés, hogy ezekben 1. osztály és bisztrószakasz is helyet kap (IC+ kocsival) a nyári szezonban. Részletesebben:
https://nkk.hu/hirek/vonattal-a-balatonhoz-uj-etkezokocsik-elso-osztaly-fejlesztesek/

Hétvégén már öt viszonylaton utazhatunk emeletes Kiss motorvonattal a Balaton déli partjára vagy a Balaton déli partjáról:

  • Szolnok–Újszász–Nagykáta–Budapest–Fonyód
  • Nyíregyháza–Debrecen–Budapest–Siófok
  • Vác–Budapest–Fonyód
  • Szolnok–Cegléd–Budapest–Siófok
  • és csak vasárnap: Fonyód–Budapest

Részletek:
https://nkk.hu/hirek/indul-a-szezon-minden-eddiginel-tobb-iranybol-indulnak-vonatok-a-balatonra/

Bővül az éjszakai közlekedés, a déli parton minden nap 24 órás augusztus végéig a szolgáltatás, az északin pedig mostantól hétvégén járnak a bagolyvonatok, részletek:
https://nkk.hu/hirek/surubben-jarnak-az-ejszakai-vonatok-a-balatonnal/

Fontos, hogy ne csak a fővárosból lehessen jól megközelíteni a Balatont, idén nyáron minden korábbinál több településről, az ország összes régiójából átszállás nélkül lehet eljutni a tóhoz. Ahonnan vonattal célszerű utazni, ott a vasút fejlesztett, máshonnan pedig a Volánbusz indít közvetlen járatokat, néhány újat is. A menetrendi fejlesztéseknek köszönhetően többek között Eger, Gyöngyös, Bátonyterenye, Pásztó, Kiskunmajsa, Dunaújváros, Pécs, Komló, Lenti, Zalaegerszeg, Szombathely, Körmend, Győr, Pápa, Ajka, Veszprém térségéből is bővül az autóbuszos utazási lehetőségek kínálata:
https://nkk.hu/hirek/uj-orszagos-buszjaratok-a-balatonhoz/

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás