Megújulhat Budapest legrégebbi közparkja, a Városmajor

A Városmajor felújítását évtizedek óta igénylik a budapestiek, most lehetőség lesz arra, hogy nagyobb zöldfelületű és rendezettebb közparkot vehessenek igénybe a pihenésre, sportolásra, sétálásra és kikapcsolódásra vágyók.

Sikeresen zárult a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által meghirdetett, a városmajori közpark átfogó fejlesztését célzó nyílt tájépítészeti tervpályázat. A díjazott pályaműveket március 29-én mutatta be Fürjes Balázs a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, Vitézy Dávid a BFK vezérigazgatója, Erő Zoltán Budapest főépítésze, és Pokorni Zoltán a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere. A Bíráló Bizottság a 14 beérkezett pályamű közül az OpenSpace Kft. és a Deichler Jakab Építész Stúdió Kft., által készített terveket találta a legjobbnak, így ennek alapján újulhat meg a Városmajor, amit évtizedek óta várnak a budapestiek. Így lehetőség lesz arra, hogy a jelenleginél nagyobb zöldfelületű és rendezettebb parkot vehessenek igénybe a pihenésre, sportolásra, sétálásra és kikapcsolódásra vágyók. Külön öröm, hogy az első helyezettnek járó díjat csak női tervezők vették át. Családbarát pihenőparkként születik újjá a Városmajor. A szakmai zsűri emellett egy második, és két harmadik díjat osztott ki, és két tájépítészeti pályaművet megvételre javasolt. Ezen kívül dicséretben részesített pályázókat. A zsűri döntése alapján az eredmény a következőképpen alakult:

  • Első helyezett: OpenSpace Tájépítész Stúdió, Deichler Jakab Építész Stúdió
  • Második helyezett: Garten Stúdió
  • Harmadik helyezett: Objekt Tájépítész Iroda, Geum Műterem, ARCHI-KON, Közlekedés
  • Harmadik helyezett: Lépték-Terv, Hello Wood

I. helyezett, tervező: OpenSpace Tájépítész Stúdió, Deichler Jakab Építész Stúdió

Videó lejátszása

II. helyezett, tervező: Garten Stúdió

Videó lejátszása

III. helyezett, tervező: Objekt Tájépítész iroda, Geum Műterem, ARCHI-KON, Közlekedés

Videó lejátszása

III. helyezett, tervező: Lépték-Terv, Hello Wood

Videó lejátszása

Kiemelt megvétel: s73 Tájépítész Tervező Iroda, Óbuda Építész Stúdió
Megvétel: Gazdag-Iványi Kinga Anna, Orbán Csenge Dorottya, Tot Kristóf, B. Tóth Dániel, Hulej Miklós Lajos, Bedrossian Ádám Krisztián, Dormán Miklós, Torbágyi Örs (Magánszemélyként társult tervező csapat)
Dicséret: Atelier P7 Tájépítész, Bognár Emese Emília, Kaposi Nóra, Karádi Katalin, Lénárt Eszter, Varga Tibor

Az első helyezettnek az elismerést Fürjes Balázs államtitkár adta át, a második helyezett Erő Zoltántól, Budapest főépítészétől vehette át a díjat. A Lépték-Terv, Hello Wood által készített pályamű harmadik helyét Schneller Domonkos helyettes államtitkár, és a szintén harmadikként értékelt Objekt Tájépítész Iroda, Geum Műterem, ARCHI-KON és a Közlekedés által készített tervet Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze ismerte el. A kiemelt megvételben, megvételben és dicséretben részesült pályázók Vitézy Dávidtól, a BFK vezérigazgatójától vehették át a díjat.

Kiemelt megvétel, tervező: s73 Tájépítész Iroda, Óbuda Építész Stúdió

Videó lejátszása

Megvétel, tervező: Tot Kristóf, B. Tóth Dániel, Hulej Miklós Lajos, Bedrossian Ádám Krisztián, Gazdag-Iványi Kinga Anna, Orbán Csenge Dorottya, Dormán Miklós, Torbágyi Örs (Magánszemélyként társult tervező csapat)

Videó lejátszása

Dicséret, tervező: Atelier P7 Tájépítész, Bognár Emese Emília, Kaposi Nóra, Karádi Katalin, Lénárt Eszter, Varga Tibor

Videó lejátszása

A tervpályázat célja, hogy Buda legrégebbi közparkja jó minőségű, gondozott zöldfelületekkel, minőségi futókörrel, tágas kutyafuttatóval és megújult utcabútorokkal tagolt zöld szigetként születhessen újjá.

A Budavárosi Tanács még 1784-ben javasolta II. József magyar király indítványára, hogy a város tulajdonában lévő Városmajor területét alakítsák át nyilvános közkertté. A javaslat sikerrel járt, II. József rendelkezésével született meg az első budai közkert, a Városmajor. A XII. kerületében a Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Városmajor utca–Diós árok–Szilágyi Erzsébet fasor által határolt területen aztán a XX. század második felében ahogy nőtt a város, az új épületek, a parkoló autók és a különböző üzemi területek fokozatosan bekebelezték a Városmajor peremét, a parkot egyre több sportpálya és a terebélyesedő szabadtéri színpad foglalta el. Eközben a zöldfelület, a játszóterek, az utcabútorok állapota leromlott. Több évtizede nem esett át átfogó felújításon a Városmajor, amelynek zöldfelülete mára az eredeti felére csökkent.

A városmajori közpark területe ma közel 110.000 négyzetméter. Lényeges hangsúlyozni, hogy a park megújításával a Városmajor zöldfelülete 240 éve először nem csökken, hanem növekszik, 15 ezer négyzetméterrel lesz több a zöld. A tervezési feladat középpontjában a közpark területe áll, melynek átfogó – zöld felületére, berendezésire és kiszolgáló funkcióira is kiterjedő – megújítására évtizedek óta fennáll az igény. Nem szabad azonban megfeledkezni a Városmajor eredeti, beépítések és zárvány területek nélküli állapotáról. A fejlesztés fontos stratégiai célkitűzése a közpark területének növelése, ezért bővítési potenciál vizsgálata fontos a tervezéskor. A közpark belső úthálózata és annak burkolata rossz állapotú, a sötét, gyephiányos parkrészek üresen állnak. Különös hangsúlyt kap a park berendezéseinek korszerűsítése, a rekreációs funkciók bővítése és megújítása, valamint a fák és a növényzet értékvédő kezelése. A park és a környező városrész ökológiai viszonyainak javítása érdekében vízfelülettel egészülhet ki a Városmajor, mely a látogatók számára új kikapcsolódási lehetőséget nyújthat majd.

Városmajor térkép
Győztes pályamű, tervező: OpenSpace Tájépítész Stúdió, Deichler Jakab Építész Stúdió

Ebből adódóan az alábbi konkrétumok szerepeltek a tervpályázati kiírásban:

A park séta- és pihenőkerti funkcióját szeretnénk erősíteni. Több és jobb minőségű zöldfelületre kellett a tervezőknek javaslatot tenni: tisztásokra, gondozott pihenőterekre. Ugyancsak feladat megtalálni a helyet a tervezett összefüggő vízfelületnek, új fáknak. A jövőben nem lehet majd autóval behajtani a parkba, vagy a Városmajor zöldjében parkolni. A park bejáratainak rendezése is a tervpályázat része, újragondoljuk a belső ösvényeket, úthálózatot. Fontos, hogy a Városmajor könnyen és biztonságosan megközelíthető legyen: gyalogosan, biciklivel, közösségi közlekedéssel. A belső úthálózatot úgy kell újratervezni, hogy az a gyalogosoknak és a futóknak is kényelmes legyen. Forgalomcsillapítási terv is része lesz a koncepciónak a Csaba utca és Maros utca térségében, előnyben részesítjük a gyalogosok és a biciklisek szempontjait – így az egész Városmajor környéke élhetőbb lesz.

A cél, hogy a különböző parkhasználók (kutyások, sportolók, pihenni vágyók) szempontjai között jó egyensúlyt találjunk, a tervpályázaton indulóknak nagy figyelmet kell fordítani minden csoport igényeire. A pályázat előtt alapos kérdőíves felmérést végeztünk, a pályázat előkészítése során együttműködtünk a Városmajori Parkbarátok egyesületével és a XII. kerületi, illetve a Fővárosi önkormányzattal.
A Városmajor tulajdonosi szerkezete igen vegyes, állami, fővárosi és kerületi tulajdon vegyül benne, az állam az utóbbi időben azonban egyes MTK sportpályák megszerzésével abba a helyzetbe került, hogy előre tudunk lépni a park zöldterületének bővítése érdekében. A tervpályázatot és a tervezést teljes egészében a Kormány a központi költségvetésből finanszírozta.

A Kormány a fővárosi zöldterületek megújításához és a városmajori közparkfejlesztés megvalósításához szükséges határozatában – 1690/2019. (XII. 10.) kormányhatározat – döntött a városmajori közpark átfogó fejlesztéséről, az előkészítéssel, illetve a tervpályázat lebonyolításával a BFK-t bízta meg.

Az idén január 4-én meghirdetett Városmajor tervpályázaton bárki elindulhatott, a pályaműveket a szakmai zsűri anonim módon, az egyes tervek alkotóinak ismerete nélkül bírálta el. A zsűri elnöke Fürjes Balázs a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, társelnöke Jámbor Imre, Mőcsényi-díjas tájépítész-professzor volt. A Főváros delegáltja Erő Zoltán, Budapest főépítésze és Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze. A XII. kerületi önkormányzatot Hapszné Tarcsafalvi Eszter kerületi főépítész képviselte, a civileket pedig Unger Zsuzsa, a Városmajori Parkbarátok egyesületének elnöke. A zsűri munkájában részt vett Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, és Schneller Domonkos a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomerációs fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára.

Eredményhirdetés képekben

A Városmajor családbarát és zöld pihenőhellyé alakul!

  • Mindenekelőtt bővítjük a park zöldjét. Megjelenik a víz, természetes hatású tavat, vízfelületet alakítunk ki. A park közepén egy hatalmas, zöld, ligetes tisztást hozunk létre, egy napozórétet. Mellette egy természetes hatású, nagy tó terül majd el (nagyobb, mint az Orczy-kerté), amely amellett, hogy összegyűjti a csapadékot, nyáron jótékonyan frissít. A tó körbesétálható, partján kényelmes utcabútorokkal, padokkal, asztalokkal. Mindez akkor építhető meg, ha a Fővárosi önkormányzattal közösen sikerül új otthont találni a Városmajori Szabadtéri Színpad számára. A színpad, kertmozi mellett jelenleg oda nem illő építmények találhatók, a teherautók és autók gyakran a füvön állnak meg. Ennek a létesítménynek a kulturális funkcióit szeretnénk megőrizni, de nem a parkban van a helye.
  • A környéken élőket érthetően zavarja a forgalom, az autók, a zaj, a szennyezés. A Városmajor autómentes lesz. A parkolók helyén feltörjük a betont, teret nyer a zöld. A jelenlegi kerítésekkel és épületekkel leválasztott nyugati parkrészt is zöldítjük, közösségi funkciókkal látjuk el, így növekszik több, mint tizenötezer négyzetméterrel a zöld terület.
  • Tematikus parkrészeket alakítunk ki, minden korosztály megtalálja majd a számára kedves időtöltést. A megújuló Városmajorban két nagyobb, karakteres rész lesz. A történeti parkrész (a Széll Kálmán tér felé) csendesebb pihenőkerti, sétakerti funkcióval – tóval, ligetes tisztással, botanikus kerttel. A park nyugati részén (a Szent János Kórház felé) pedig az aktivitást szolgáló közösségi sportpályák, játszóterek kapnak helyet. Itt egy fapallókon kanyargó, mászóhálóval felszerelt tanösvényt is kialakítunk, ami izgalmas attrakciója lesz a parknak.
  • Változatos játszótereket és KRESZ-parkot is építünk a gyerekeknek.
    Buda legizgalmasabb játszóterét hozzuk létre, külön résszel a tipegők és a kisgyermekek számára. Pancsolásra alkalmas vizes játszórészt is kialakítunk, ahol a nyári hónapokban hűsölhetnek a gyerekek. Az új KRESZ-parkban a 7-13 éves korosztály játékos és védett körülmények között sajátíthatja el a közlekedési szabályokat.
  • A Városmajor minden irányból könnyen megközelíthető lesz, több új bejárat is nyílik. A jövőben Pasarét és a Széll Kálmán tér felől érkezőknek nem kell majd kerülniük a Maros utca és az Ignotus utca felől, a fogaskerekű telephelyén keresztül új bejárat nyílik. A Városmajor Szent János Kórház felé eső szűk és nyomasztó „alagutas” bejáratát kiszélesítjük. A Széll Kálmán tér irányából egy igazi főbejáratot hozunk létre. A Jézus Szíve-plébániatemplom előtt található parkoló felszámolásával pedig barátságos és zöld előteret kap a templom, és méltó bejáratot maga a Városmajor. A belső úthálózatot környezetbarát, vízáteresztő burkolattal látjuk el, vezetését a parkhasználók igényeihez igazítjuk.
  • Több közösségi sportpályát építünk, meghosszabbítjuk a futókört.
    A park nyugati részén, a pihenőparki résztől távolabb változatos, közösségi sportpályákat építünk. Csakis ott, ahol most az MTK csarnokok és parkolók állnak, amiket elbontunk, megszüntetünk és a Józsefvárosban pótlunk. A Kormány épp azért vette köztulajdonba 2020-ban a csarnokokat, hogy park legyen a helyükön.
  • Csapatsportra a kosárpálya és a multifunkcionális sportpályák lesznek alkalmasak. Utóbbiban focizni és kézilabdázni is lehet majd. A bátrabbak számára parkour- és gördeszkapályát építünk, trambulint és mászófalat helyezünk el. A sportpályák mellett öltözőket is kialakítunk, hogy kulturált körülmények között lehessen átöltözni, tisztálkodni. A futókör hosszát pedig több mint duplájára növeljük. Egy kör így másfél kilométer lesz.
  • A Városmajori Gimnáziumot integráljuk a park szövetébe. A Szent János Kórház irányából egy szélesebb és rendezettebb sétány vezet majd el az iskola épületéhez. A gimnázium előtti téren a középiskolai korosztálynak való sporteszközöket helyezünk el: streetworkout pálya, pingpongasztalok és teniszfal is várja majd a diákokat és persze minden budai parkhasználót. A teniszfal teniszfal lesz, a külön graffitifal a sportterülettől odébb kap helyet.
  • Több pelenkázóval felszerelt mosdó, ivókutak és jó minőségű utcabútorok: padok, asztalok is szolgálják majd a parkhasználók kényelmét. Hogy egyszerűbb és kényelmesebb legyen a kikapcsolódás.
  • Kutyás élményparkot alakítunk ki: külön résszel a kistestű és a nagytestű kutyák számára. A jelenlegi sivár kutyafuttató helyett egy változatos játékokkal, ügyességi akadályokkal és pancsoló medencével felszerelt valódi kutyás élményparkot építünk. Ezt a fogaskerekű telephelye mellett, a pihenőparki résztől jóval távolabb alakítjuk ki – így biztosítva, hogy a kutyás időtöltés ne okozzon a parkhasználók között konfliktust.

Tervpályázattal kapcsolatos további információk: varosmajortervpalyazat.hu

További információért látogasson el a projektoldalra: A Városmajor megújítása

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás