Indul a szezon: minden eddiginél több irányból indulnak vonatok a Balatonra!

Hétvégente már öt járat indul emeletes Kiss motorvonattal a Balaton déli partjára és vissza. Flirtből is több lesz idén a déli parton, de több lesz az éjszakai vonat, forgalomba állnak az új étkezőkocsik és több vonatban, az északi part felé közlekedő vonatokon is elérhető lesz az 1. osztály, a Technológiai és Ipari Minisztérium az utasszám dinamikus emelkedésére tekintettel minden eddiginél több és jobb minőségű, az ország egészét behálózó balatoni vonatkínálatot rendelt meg a nyári szezonra.

A frissen megalakult Nemzeti Közlekedési Központ, a MÁV-Start és a Volánbusz vezetői, szakemberei számos, korábban előkészített bővítésről, menetrendi fejlesztésről hoztak döntést a napokban. A fejlesztések egy része a nyári szezonra szól, elsősorban a Balaton jobb megközelítését szolgálja, más része azonban nem szezonális, egyes térségek közlekedése alapvetően átalakul, nagyon sok település kap sűrűbb, általában ütemes összeköttetést fontos irányokban. Javul a vonat-busz együttműködés is az országban több helyen.

Az idei nyári főszezoni menetrendben, június 18-tól augusztus 28-ig az eddiginél több régióból lehet eljutni átszállás nélkül vonattal a Balatonhoz, több helyen a korszerű, emeletes KISS motorvonatokkal.

Teljesen új járat KISS emeletes vonattal a Vitorlás expressz, amely Budapest keleti agglomerációjából, a 120a vonalról viszi az utasokat közvetlenül Szolnokról indulva Újszász, Nagykáta, Sülysáp, Maglód, Ecser érintésével a déli parton Fonyódig csak hétvégén. A zsúfoltság elkerülése érdekében a vonatra helyjegyet kell váltani.

Ugyancsak emeletes KISS jár majd helyjegyes Panoráma expresszként Nyíregyházáról Siófokig hétvégén. Ez a járat a kevés megállás miatt Nyíregyházáról, Debrecenből, Hajdúszoboszlóról, Szolnokról is gyors eljutást tesz lehetővé a déli part legfontosabb városáig.

Az Aranypart expressz minden nap jár, tavalytól eltérően nem csak Nyíregyházától, hanem (korábbi évekhez hasonlóan) Záhonytól Fonyódig.

A déli partról gyorsan lehet hazaérni vasárnap este az Esti Csók nevű, a névhez méltóan szintén KISS motorvonatból kiállított új, helyjegyes mentesítővel Kelenföldön át Kőbánya-Kispestig. A vasárnap esti zsúfoltság elkerülésére induló új járat este 6-kor indul Fonyódról, és menetrend szerint 20 óra 8 perckor már Kelenföldön van.

A tavaly már nagy sikert aratott, Szob, Vác és Dunakeszi felől Budapesten át Fonyódig közlekedő Jégmadár néven járó KISS-ek idén már az előszezonban is közlekednek hétvégente és egész nyáron elérhetők lesznek a Dunakanyar térsége és a Balaton között.

Flirtből is több lesz idén a déli parton, a Budapestről Fonyódra, illetve Balatonszentgyörgyre járó Déli Parti InterRégiók is korszerű, klímás motorvonatok lesznek. Ezekre a vonatokra nem kell helyjegy.

Az idei balatoni menetrendben még számos fejlesztés helyet kap, így több lesz az éjszakai vonat, forgalomba állnak az új étkezőkocsik és több vonatban, az északi part felé közlekedő vonatokon is elérhető lesz az 1. osztály.

Tavaly a teljes balatoni forgalom több mint 22%-kal nőtt a 2020-ashoz képest, a 2 millió 134 ezer összes utasszám alig marad el a 2019-es, világjárvány előtti adattól. Minden remény megvan arra, hogy idén – az új járatoknak, fejlesztéseknek köszönhetően is – rekord születik. Az előszezon eddigi két hetében ugyanis 2019 azonos időszakához képest +48%, 2021 azonos időszakához képest +116% a balatoni forgalom.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás