Gyors és átszállásmentes utazás, megújul a gödöllői és a csömöri hév

Állami beruházásként valósul meg az M2-es metró, a gödöllői (H8) és a csömöri (H9) hévek összeköttetése, illetve a hév vonalak felújítása. A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) átvette a Budapesti Közlekedési Központtól (BKK) a kettes metró és a hévek fejlesztésének az előkészítését, megszületett a keretmegállapodás az eddigi szerződések és engedélyek átruházásról.

Átvette a BFK a BKK-tól a kettes metró, a gödöllői és csömöri hévek fejlesztésének az előkészítését, a tervezési szerződések és a megszerzett engedélyek átruházásáról tegnap Vitézy Dávid a BFK vezérigazgatója, és Walter Katalin a BKK vezérigazgatója írta alá a szerződést. A felek megállapodtak a további együttműködésről és az eddig elkészült tervdokumentációk felhasználásáról is. Mivel erről sikerült megállapodni, így újra indulhat a korábban elakadt tervezés. Mint ismert, Szatmáry Kristóf, a térség országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére a kormány úgy döntött, hogy állami beruházásként valósul meg az M2-es metró és a gödöllői, csömöri hévek összekötése, illetve a hév vonalak felújítása. Ehhez a korábban félbehagyott előkészítési folyamatot az állam átvette a Fővárosi Önkormányzattól és a BKK-tól, a kormány a tervezéssel és a beruházás előkészítésével a BFK-t bízta meg.

Walter Katalin és Vitézy Dávid szerződéskötés
Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója és Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója

Vitézy Dávid a BFK vezérigazgatója elmondta: a projekt célja átszállásmentes, gyors, kötöttpályás eljutási lehetőség megteremtése Budapest belvárosa, a külső kerületek (X., XIV. és XVI.) és Csömör, Gödöllő, Kistarcsa, Kerepes, Mogyoród között. Ugyancsak szükséges a kapcsoló járműbeszerzés előkészítése. A következő lépés, hogy a Fővárosi Önkormányzattal, a BKK-val és az érintett X., XIV. és XVI. kerületi önkormányzatokkal megállapodást kötünk a beruházás részletes műszaki tartalmáról. Az Örs vezér terénél össze lesz kötve a jelenlegi metróvonal a hévvel. A beruházás zömét a gödöllői és a csömöri vonalon a pálya újjáépítése, a megállók akadálymentesítése, P+R autóparkolók, B+R kerékpártárolók létesítése teszi ki. A tervek készítésekor kiemelt figyelmet kap a hév elvágó hatásának csökkentése, a szintbeni útátjárók megszüntetése. A településszerkezeti változásokat figyelembe véve jelentősen megváltozik a megállók elhelyezkedése, oda kerülnek, ahol az emberek jelentős számban laknak, illetve ahol át lehet majd szállni a vasútra.

A tovább tervezésre és a beruházás előkészítésére a Kormány 4,622 milliárd forint európai uniós támogatást biztosít a BFK és a MÁV-HÉV Zrt. konzorciumának a Közlekedés Operatív Programból (KÖZOP). A kelet-pestiek régóta igényelték és várják a két közlekedési eszköz összekötését, ami a gyakorlatban a hév nyomvonalán a metró meghosszabbítását jelenti. Így újabb budapesti kerület (XVI.) lesz elérhető közvetlenül a metróval. Ezzel egy olyan átjárható rendszer jön létre, amely átszállást, időt takarít meg a metrót és a hévet, továbbá a jelenleg személyautót igénybe vevők számára.

Szatmáry Kristóf és Vitézy Dávid
Szatmáry Kristóf, a térség országgyűlési képviselője és Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója

A projektnek meglehetősen hosszú a múltja, 2012 és 2015 között, szintén KÖZOP-pénzből megvalósíthatósági tanulmányok készültek, majd 2015-ben a Fővárosi Közgyűlés pénzt adott a folytatásra, a városhatáron belüli szakaszok részletes tervezésére. Így a BKK 2016-ban keretjellegű közbeszerzést írt ki. Ezt a Főmterv nyerte meg. A tervezési folyamat egyes fázisai megtörténtek, de bizonyos hatósági engedélyeket nem sikerült elsőre megszerezni. Az ilyenkor következő tervjavításokra már nem került sor, a Fővárosi Közgyűlés 2020. február 26-án arról döntött, hogy nem folytatják a projektet. A Kormány ezután jelezte, hogy átvenné a fejlesztést. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a Fővárosi Önkormányzat és a Kormány közös döntéshozó és egyeztető fóruma 2020 október 15-én támogatta ezt, arról született döntés, hogy a Főmtervvel kötött keretmegállapodásban és az egyéb szerződésekben a BKK helyére a BFK lép. A Kormány 2021. március 8-ai határozatával döntött arról, hogy a beruházás tervezésével a BFK-t bízza meg. Az igazgatóság május 27-ei ülésén hagyta jóvá a Támogatási szerződés megkötését, amely július 1-jén lett aláírva. A tervek elkészítésének a határideje 2023. december 31-e.

Látványtervek

Az M2-es metró összekötése a H8-as és H9-es hév vonallal hasonlóan átjárhatóságot növelő, az elővárosi és városi területeket gyorsvasúttal összekapcsoló fejlesztés, mint a Budapesti Agglomerációs vasúti Stratégiában (BAVS) szereplő Déli Körvasút vagy a Nyugati pályaudvar és Kelenföld közé tervezett alagút, illetve a többi hév (H5, H6, H7) integrációjával elképzelt M5-ös metró. Az Örs vezér terén két gyorsvasúti végállomás néz egymással farkasszemet. Ha a metrót összekötjük a hévekkel, átszállást és időt takaríthatunk meg sok utasnak. A ma a metróra az Örs vezér terén ráhordó buszok már hamarabb elérhetik a metrót, így közvetlenül is csökkenhet a közúti forgalom és a légszennyezés. Ugyanakkor az érintett agglomerációs települések – Kistarcsa, Kerepes, Mogyoród, Gödöllő, Csömör – és fővárosi kerületek – X., XIV., XVI. –, illetve az azokhoz közeli területek lakói közvetlen metró kapcsolatot kapnak, ennek hatása pedig nagyon jelentős, sokan választhatják a közösségi közlekedést autó helyett. Így jelentősen javul a közösségi közlekedés versenyképessége. Ide tartozik az is, hogy a fejlesztéssel érintett agglomerációs települések (Gödöllő, Csömör, Kerepes, Kistarcsa, Mogyoród és Nagytarcsa) lakosainak száma 2000 és 2020 között összességében 28 százalékkal emelkedett, ezen belül Nagytarcsán 78, Mogyoródon pedig 68 százalékkal növekedett. A települések lakóinak tulajdonában lévő gépjárművek száma pedig csaknem hetven százalékkal nőtt. Ez az autós forgalom a főváros számára egyre nagyobb környezeti terhet jelent, az ő forgalmuk adja a Budapesten megjelenő teljes agglomerációs forgalom 12 százalékát. A projekt nemcsak az összekötést, az elhasználódott pályák felújítását, a rossz helyen lévő megállók áthelyezését tartalmazza oda, ahol az utasokat jobban szolgálja, de a teljes járműpark cseréjét is. Speciális, a metróalagútban és a jelenlegi hév vonalakon is üzemelő motorvonatokat kell beszerezni.

A hévek ugyanúgy elővárosi vasutak, mint a MÁV Budapestre befutó 11 vonala, ezért a BAVS valamennyi vonal integrációját és belvárosi meghosszabbítását tartalmazza. A hévek közül jelenleg a H6-os ráckevei és H7-es csepeli vonal hálózati helyzete a legrosszabb, még a metrókat se érik el. Ezért a stratégia először ezek közös, felszín alatti bevezetésével számol a Kálvin térre, ennek tervezése és az építkezéshez szükséges talajvizsgálatok már folynak. Távlatban a Kálvin térről tovább épül az alagút a szentendrei H5 vonalig, így jön létre az M5-ös metró. A H8-ból és a H9-ből pedig M2 lehet. A Cinkotáig 1888-ban megépült hév, a mai H8 és H9 elődje még jórészt lakatlan területen haladt, így az akkor és később megnyitott megállók nem biztos, hogy egybeesnek az utazási igényekkel. A jelenlegi metrószakaszon létesülne egy új megálló Törökőr néven ott, ahol az M2 a ceglédi (100a jelű) vasút bevezető szakasza alatt halad át. A gyorsvasút a mai Örs vezér téri végállomás előtt „elkezdené” az emelkedést, a Kerepesi és a Nagy Lajos király útja fölött átívelve a jelenlegi hév végállomás fölött érné el az új Örs vezér tere megállót. Az új Rákosfalva megálló a mostaninál beljebb, a lakóövezetek súlypontjában kapna helyet, majd egy szintén új, a körvasútra átszállást lehetővé tevő megálló következne az Egyenes utcai lakótelepnél. Innentől a felszín alatt folytatódna a gyorsvasút, hogy a XVI. kerület két részét ne vágja el egymástól. Ezen a szakaszon a sashalmi Thököly útnál és a mátyásföldi Jókai Mór utcánál állnának meg a szerelvények. A mai Imre utcai megálló kisebb kifelé tolásával jönne létre az erzsébetligeti megálló immár a felszínen. A H9-es, csömöri ágon Cinkota alsó helyett a beépült Csabaligetnél állnának meg a járművek, Árpádföldhöz közelebb.

További információért látogasson el a projekt weboldalára: H8-as gödöllői és H9-es csömöri hév metróvá fejlesztése

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás