Felmértük a metró és a hév utasforgalmát a Pillangó utca és Cinkota között

Ismét volt forgalomszámlálás a 2017-es adatok frissítése érdekében az M2-es metró és a H8-as gödöllői hév fővárosi vonalán. A Pillangó utca és Cinkota között szakasz felújítása érdekében megkezdtük az engedélyezési tervek elkészítését, ehhez a legfrissebb forgalmi adatok szükségesek.

Forgalomszámlálást végzett a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) megbízásából a Főmterv Zrt. április 27-én szerdán és 28-án csütörtökön az M2-es metró és a H8-as gödöllői hév vonalán, a Puskás Ferenc Stadion és Cinkota közötti szakasz állomásain. A forgalomszámlálók az Örs vezér téri metró- és hévvégállomásokon szerdán reggel hat és este tíz óra között dolgoztak, ezen felül a reggeli és délutáni csúcsidőszakban 6:30 és 9, illetve 15:30 és 18:30 között az utazási és átszállási szokásaikról is kérdezték az utasokat. A többin, így Rákosfalva, Nagyicce, Sashalom, Mátyásföld repülőtér, Mátyásföld Imre utca, Mátyásföld alsó és Cinkota állomásokon csütörtökön a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban volt forgalomszámlálás. Erre a felmérésre a korábbi, 2017-es adatok frissítése miatt volt szükség, a jelenlegi utasforgalom megismerésének érdekében, hogy minél pontosabb adatokat kapjunk a jövőbeni utasforgalom becsléséhez.

A hév megújítása, valamint az M2-es metró, illetve a H8-as és H9-es hévek összekötésének érdekében megkezdtük a budapesti szakaszon a Pillangó utca és Cinkota között az engedélyezési tervek elkészítését. Ehhez, valamint a költség-haszon elemzéshez szükségesek a legfrissebb utasforgalmi adatok. Az engedélyezési eljárásban a tervezőnek a várható utasforgalmat is modelleznie kell, ehhez is segítséget nyújtanak a mostani pontos adatok. A 2017-es forgalomszámlálás szerint a gödöllői hévet naponta körülbelül 40 ezer utas veszi igénybe, és az utasok hetven százaléka utazik tovább a metróval. Az engedélyezési terveket a Főmtervnek 2023 végéig kell elkészítenie, utána lehet hozzákezdeni az ehhez szükséges kormánydöntéssel együtt a kiviteli tervek elkészítéséhez.

A fővárosi szakaszon a hévek felújításának és az Örs vezér téri átkötés tervezési folyamata még a 2010-es évek elején indult a Budapesti Közlekedési Központ megrendelésére, de a projekt 2020 elején leállt. A munkák félbeszakadtak, a szükséges engedélyeket nem sikerült megszerezni, majd a beruházás fedezetét is elvonták a fővárosi költségvetésben. A BFK a Kormány és a Főváros közös döntése alapján átvette a fejlesztést. A Kormány a feladattal tavaly tavasszal bízta meg a BFK-t. Ezt követően kezdődtek el a szükséges egyeztetések, és mostanra az összes érintett önkormányzat – X., XIV., XVI., XVII. és a Fővárosi Önkormányzat – konszenzusa alapján folytatódhat a gödöllői és csömöri hévek megújításának, metróvá fejlesztésének a tervezése és a szükséges engedélyek megszerzése.

A hév gödöllői és csömöri vonalán a pálya elhasználódott, a járművek 40-50 évesek, korszerűtlenek. A hévek fejlesztése, az M2-es metróvonal és a H8-as, illetve H9-es vonalak összekötése része a tavaly év végén a Kormány által is elfogadott Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiának. Így egy olyan átjárható rendszer jön létre, amely átszállást és időt takarít meg mind a ma a metrót és a hévet, mind az autót használóknak. A beruházás 90 százaléka a hév teljes felújítása, az átkötés azonban új közvetlen kapcsolatokat nyit meg, jelentősen javítva az összekötött vonal versenyképességét. Számítások szerint a budapesti szakaszon az utasforgalom több mint a duplájára emelhető a fejlesztés révén.

Vitézy Dávid vezérigazgató korábbi posztja az önkormányzati konszenzussal kialakított vonalvezetésről itt olvasható:

https://www.facebook.com/vitezydavid/posts/516866009795428

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás