Emlékhely épül a hortobágyi deportálások helyszínén

A Bivak studio Kft. tervezheti a Hortobágyi Deportálások Emlékhelyét a kétszakaszos építészeti tervpályázat eredményeként. A kormány még 2019-ben döntött arról, hogy a Hortobágyon látogatóközpont, továbbá egy interaktív és a modern technológiát felhasználó kiállítás épüljön. Ezt a kormány azzal indokolta, hogy a kommunista diktatúra áldozatai ellen elkövetett törvénytelenségek kiemelt helyszínén, a hortobágyi zárt táborok egykori területén a méltó megemlékezés, a közös nemzeti emlékezetpolitika formálása és a jövő nemzedék oktatása és nevelése céljából látogatóközpontot és kiállítást kell létrehozni. A legfontosabb cél bemutatni a hortobágyi zárt táborokat, a Budapestet és a vidéki nagyvárosokat érintő kitelepítések történetét.

A kormány az emlékhely megépítésének az előkészítésével a Budapest Fejlesztési Központot (BFK) bízta meg. A kétfordulós meghívásos tervpályázatot 2021. májusában tettük közzé, a 14 beérkezett pályázatból a következők nyertek el helyezést:

I. helyezett: Bivak studio Kft. látványtervei

II. helyezett: Arch-Studio Kft. látványtervei

III. helyezett: 3H építésziroda Kft. látványtervei

A Bíráló Bizottság elnöke Rétvári Bence parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes volt. Hortobágy község belterületén mintegy 3,2 hektáros területen jön létre az emlékhely, ezen belül a kiállítótér 1100 négyzetméter lesz. Az emlékhely hazai forrásból épül meg.

Lényeges, hogy a kommunista diktatúra idején internáló- és kényszermunkatáborként, illetve hadifogolytáborként működtetett létesítmény egykori helyszínén a megtervezendő épület és környezete legyen az emlékezés, a kegyelet és a történelmi gondolkodás emlékműve. Fontos az is, hogy az építmény a jelen, sőt a jövő lehetőségeit felhasználó építészeti, műszaki, kiállítástechnikai eszközökkel, innovatív megoldásokkal, magas építészeti minőséggel és műszaki színvonalon adjon lehetőséget a korszak bemutatására. Lehetőség szerint a hely kulturális örökségéből kiinduló építészeti formával illeszkedjen a tájba.

A tervpályázat honlapja az alábbi címen érhető el: hortobagytervpalyazat.hu

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás