Bemutattuk a Zugló és Angyalföld közötti felüljáró, valamint a Mexikói úti parkolóházak tanulmányterveit

Online fórumon mutattuk be körülbelül kétszáz érdeklődő előtt a Városliget környezetének és benne a Szegedi úti új közúti-villamos felüljáró, illetve a kapcsolódó új Rákosrendező állomás közlekedésfejlesztési tanulmányterveit. A BFK dolgozik a Városliget környékén szükséges közlekedési fejlesztéseken, amelyek feltételei annak, hogy a park autómentes legyen, hogy a Kós Károly sétányt le lehessen zárni a forgalom elől, hogy a Városligetben meg lehessen tiltani a parkolást, és a Hősök tere is mentesüljön az autóktól, illetve új összeköttetések létesüljenek Zugló és Angyalföld között.

A fórum Vitézy Dávid vezérigazgató prezentációjával kezdődött, részletesen bemutatta:

  • a 3-as villamosgyűrű tervezett meghosszabbítását,
  • a Rákosrendező vasútállomás felett átívelő, Szegedi úti felüljáró kialakítását,
  • a kapcsolódó, tervezett közúti-, kerékpáros- és gyalogos hálózatot,
  • valamint a Mexikói úti M1 metró végállomáshoz tervezett P+R parkolóházakat.

A fórumon felszólalt és prezentált a XIII. és XIV. kerület főépítésze is, ismertetve a két kerület képviselő-testületének támogató határozatait a beruházásokról, és egyben kiemelve a feltételeiket, továbbfejlesztési javaslataikat. Fontos, hogy a felüljáró létesítését a villamossal együtt mindkét kerület támogatja. Zugló és Angyalföld sok észrevételét már beépítettük a tervekbe, de sokat fogunk még egyeztetni. Ugyancsak aktív volt a hallgatóság, sok tucat kérdés érkezett írásban és szóban. Ezekre a BFK szakemberei válaszoltak. Köszönjük mindenkinek, aki hallgatóként vagy kérdezőként ott volt!

A tervezett intézkedések alapvető célja, hogy minél többen autó helyett vagy az autóról közösségi közlekedésre átszállva közlekedjenek, hogy megszűnjön a Városligeten áthaladó autóforgalom, továbbá a XIII. és XIV. kerület között közvetlen összekötés megteremtése, anélkül, hogy az M3-as forgalma Angyalföld vagy Zugló belső úthálózatát terhelné.

A Szegedi úti felüljáró fontos, régóta hiányzó kapcsolatot pótol a XIII. és XIV. kerületközpontok között, és lehetőséget biztosít a 3-as villamosgyűrű meghosszabbítására, a közúti-, kerékpáros- és gyalogos átközlekedés feltételeinek javítására. Ez a híd Rákosrendező fölött az 50-es évek óta szerepel a tervekben, ma is része a főváros hivatalos dokumentumainak, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa 2019-ben döntött arról, hogy meg kell építeni, tehát a főváros jelenlegi vezetése is támogatja. A BFK 2020-ban kapta meg a tervezési feladatot.

Zugló és Angyalföld a két legnépesebb pesti kerület, ráadásul a felüljáró mindkét oldalán gyorsan fejlődő területek vannak, tarthatatlan, hogy itt a jövőben is csak hatalmas kerülővel lehessen átjárni.

A BFK által vezetett tervezésben nagy területen vizsgáltuk a közlekedési kapcsolatrendszert, számos további kapcsolódó elem tervezését elvégezzük. A tanulmánytervek tavaly év végéig elkészültek. Mind a két érintett kerület és a Főváros is támogatta ezeket a tanulmányterveket. Számos észrevételt, kiegészítést tettek, ezeket most elemezzük, és az online fórumot is azért tartottuk, azért kértük a véleményeket, mert a terveken most még lehet módosítani. Szándékaink szerint még 2022-ben elkészülnek az engedélyezési tervek, és meglesz az építési engedély. Természetesen a BFK a tervezés során továbbra is folyamatosan egyeztet minden érdekelttel.

Kérdőíves felmérést is tartottunk, 1387-en töltötték ki. Nagy a támogatottsága a Városliget autómentesítésének, a P+R parkoló létesítésének és a belvárosi forgalomcsillapításnak is. Az angyalföldiek, zugliak közül sokan jelezték, hogy az itteni sorompó időveszteséget jelent számukra, és fontosnak bizonyultak a gyalogos és kerékpáros kapcsolatok is.

A felüljárón át a Béke térig tervezzük a villamost, az előzetes elemzések azt mutatják, hogy a 3-as körgyűrűt érdemes a Göncz Árpád városközpontig, sőt Óbudáig folytatni, másrészt a 69-es villamos egyik ága (persze az eredeti mai viszonylatok is megmaradnának) a Lehel térig mehetne, onnan pedig a későbbiekben a Bajcsy-Zsilinszky úti villamos visszaépítésével Dél-Buda felé. A villamos egyik legfontosabb feladata lehet a jövőben, hogy át lehet majd róla szállni Rákosrendezőn a vasútra. Ha megvalósul a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia, a mostani vonatszám kétszerese áll majd itt meg, és akkor napi 35 ezres forgalom kalkulálható. A váci és veresegyházi vonalak felől fontos új átszállókapcsolat jönne létre akár a Bosnyák tér, akár a Göncz Árpád városközpont és Óbuda felé.

A legfontosabb kívánalom a híddal kapcsolatban az, hogy ne vigyen túlzott forgalmat a két kerület lakott területei felé. A tervek ennek a célnak a figyelembevételével készülnek. A modellezés azt mutatja, hogy Angyalföld belseje felé a forgalomnak csak a harmada menne, körülbelül szintén harmada a Dévényi utca, Vágány utca, azaz a belváros felé (alapvetően a Kós Károly sétány helyett), és egyharmad a Tatai utcán északra haladna majd. Az Zuglóra és Angyalföldre egyaránt igaz, hogy az új hídon lokális forgalom járna, tranzit alig.

A Kacsóh Pongrác úti csomópontot áttervezzük, részben azért, hogy a Városligetből kitiltott forgalom haladni tudjon a Hungária körút és az M3-as bevezetője között, részben azért, hogy meg lehessen közelíteni az ide tervezett parkolóházakat. Két helyre összesen legalább 1500 férőhelyes parkolóházakat tervezünk P+R célra, illetve a Városligetbe érkezők számára. Az egyik épület a Mexikói úti troli- és buszvégállomáshoz kerül, a végállomás ennek földszintjén lenne. A másik az M3-as végcsomóponti lehajtóágak közé, így utóbbiba közvetlenül érkezhetnek az autók az autópálya felől és a Hungária gyűrűről is.

Az itteni aluljárót is áttervezzük, hogy gyalog és biciklivel is színvonalas körülmények között lehessen eljutni mindenhová. A parkolóházaknál kerékpártárolókat is tervezünk, de a zöldfelületek növelése is cél, az egyik megoldás a tetőkert lehet.

Videó lejátszása

További információért látogasson el a projekt weboldalára: Autómentes Városliget

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás