Az Egyheted Stúdió és a Zoboki Építésziroda tervezheti a Recski Emlékparkot

A megújult emlékpark Recsken a tervek szerint 2024-2025-re válik látogathatóvá a nagyközönség számára. Egy 21. századi, interaktív látogatóközpont jön létre, benne egy dramaturgiailag jól átgondolt kiállítással, amely a történelmi ismeretek átadása mellett elgondolkodtat, és érzelmi hatást is gyakorol.

A Budapest Fejlesztési Központ előkészítésében egy olyan új emlékpark épül, amely méltó emléket állít a recski munkatábor foglyainak és a kommunista diktatúra összes áldozatának.

Az emlékpark részletes építészeti terveit az Egyheted Studió és a ZDA-Zoboki Építésziroda készíti – az ő elképzelésüket találta az Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára által vezetett szakmai bírálóbizottság a leghitelesebbnek.  A recski épületek maguk is a kiállítás részét képezik majd: a kortárs építészet formavilága segít bemutatni a Recski büntetőtábor, és a kommunista diktatúra embertelenségét és brutalitását.

„A kommunizmus az egyenlőséget hirdette, de a valóságban brutális elnyomást, a 20. század egyik legvéresebb diktatúráját hozta. Egy olyan rendszert, ahol bírósági ítélet nélkül bárkit meg lehetett fosztani a szabadságától” – mondta Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

A Recski Nemzeti Emlékpark hozzájárul ahhoz, hogy az ott elkövetett borzalmak ne ismétlődhessenek meg. És az is a feladata, hogy az áldozatok családtagjainak elégtételt adjon.

„A Rákosi-rendszerben, 1950 és 53 között az Államvédelmi Hatóság által működtetett recski kényszermunkatábor, a magyar Gulág volt, ahol ítélet nélkül elfogott politikai foglyokat őriztek, összesen ezerötszáz embert. A kegyetlen bánásmód és a kőbányában végeztetett kényszermunka fokozta a rabok szenvedéseit, sokan belehaltak az éhezésbe, betegségekbe. Nagy Imre miniszterelnök 1953 szeptemberében felszámolta a tábort, de a szabaduló foglyokkal aláírattak egy papírt, hogy erről a helyről soha nem beszélhetnek. Most méltó emlékhely épülhet a tábor helyén, amely emlékeztet az ott történt szörnyűségekre, és egyben figyelmeztetés a jövő generációk számára is: a szabadság soha nem jön el magától, minden pillanatban meg kell küzdeni érte” – mondta Orbán Balázs a tervpályázat eredményhirdetésén.

Az Emlékpark küldetésének három alapkövét határozták meg, amelyek összhangban állnak a Recski Nemzeti Emlékpark alapfunkcióival. Ezáltal az Emlékpark

  • az utópiák veszélyes természetének általános érvényű mementója;
  • nemcsak az itt raboskodók, de a kommunista diktatúra minden áldozata emlékének szóló kegyeleti hely;
  • edukációs központ minden látogató számára, korosztálytól és nemzetiségtől függetlenül.

A pályázat célja kormánydöntés alapján az emlékpark fenti küldetésének megfelelő megújítása, új központi fogadóépület kialakításával, a meglévő és korabeli épületek helyreállításával és azok funkcióval való ellátása, valamint a méltó emlékezés számára megfelelő környezet kialakítása a hozzá tartozó infrastrukturális fejlesztésekkel.

A tervpályázatra tíz tervezőiroda adott be pályaművet, a bírálóbizottság egyhangú döntést hozott.

  • Első díjban részesült: Egyheted Stúdió + ZDA-Zoboki Építésziroda.
  • Második díjat kapott a Bivak Stúdió.
  • A harmadik díjat a Czita Építésziroda kapta.

További három pályamunkát megvásároltunk:

  • Marp Kft. + Dévényi Sándor és Társa Kft.
  • Deichler Jakab Építészstúdió + a Hetedik Műterem Kft.
  • Arci-kon Kft.

Az eredményhirdetésen Fajcsák Dénes, a bírálóbizottság társelnöke, Heves megyei állami főépítész azt hangsúlyozta: „az emlékezés nagyon fontos a jövő generáció számára, ezért hiánypótló a beruházás.” Kis Miklós, a Recski Szövetség elnöke a Rákosi-korszakra utalva leszögezte: „ennyi borzalom nem múlhat el nyomtalanul. Örülünk, hogy jó úton halad az emlékhely ügye”.

 

További információk: https://recsktervpalyazat.hu/nyertesek

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás