30 Flirt már megújult

Egységes színvilággal és azonos műszaki tartalommal közlekedhetnek a MÁV-Start elővárosi Flirt motorvonatai. A hatvan régebbi Flirt motorvonat közül harminc már kívülről és belülről is megújult.

A 2006 és 2010 között készült, eredetileg piros-fehér járművek az újabbakkal megegyező kék-fehér-sárga színű külsőt kaptak, és műszakilag is azonosak az újabb járművekkel. A többi jármű belső átalakítása 2023 szeptemberéig készül el, a külső matricázásuk pedig 2023 végéig. A korábbi motorvonatok típusa ugyan azonos a 2013 és 2016 között vásárolt hatvanhárom Flirtével, azonban a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a későbbi szériába újabb részegységek épültek.

A már felújított motorvonatokban jobb lett az utastájékoztató rendszer: monitor mutatja az utazással, menetrenddel kapcsolatos információkat, például a várható érkezési és indulási időket, a csatlakozási lehetőségeket, valamint a rendkívüli eseményekkel kapcsolatos tudnivalókat. Emellett az újabb változatokhoz hasonlóan laptopok, mobiltelefonok töltéséhez használható dugaszoló aljzatok és USB-töltők kerültek az ülések mellé.

Az átalakításokat végző Stadler munkatársai továbbfejlesztették az ajtóknál beszerelt mozgássérült-emelőket, a mosdók belső felületét graffiti- és karcálló fóliával fedték be, a vakok és gyengénlátók eligazodása érdekében pedig Braille-írásos szövegeket helyeztek el a fedélzeten. Az utasbiztonság fokozása végett korszerűsítették a videós térfigyelő rendszert is, a képminőség javulása mellett a készülékek éjjellátó funkciót is kaptak. A vezetőállás tabletdokkolóval egészül ki, így a járművezetők nyomon követhetik az aktuális menetrendet.

A járműveket a MÁV-Start uniós támogatás igénybevételével felszereli az Európai Vonatbefolyásoló Rendszerrel, az ETCS L2-vel. Így a teljes Flirt-flotta, azaz mind a 123 jármű a felújított vasútvonalakon 160 km/h sebességgel közlekedhet majd. A nagyobb sebesség – 120 helyett 160 – révén a pályák átbocsátóképessége növelhető, így sűrűbben járhatnak az elővárosi vonatok is, ugyanakkor ez a rendszer magasabb biztonsági szintet garantál.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Megszakítás